вівторок, 30 березня 2010 08:36

Десятеро зійдуть на висоту 8463 метри

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Учасники Національної гімалайської експедиції на гору Макалу у п’ятницю, за день до відправлення, у приміщенні Рахункової палати в Києві. Голова палати Валентин Симоненко (восьмий ліворуч) є президентом Федерації альпінізму та скелелазіння України
Учасники Національної гімалайської експедиції на гору Макалу у п’ятницю, за день до відправлення, у приміщенні Рахункової палати в Києві. Голова палати Валентин Симоненко (восьмий ліворуч) є президентом Федерації альпінізму та скелелазіння України

Харків"янин 22-річний Олександр Заколодний спробує зійти на 8463 м. До п"ятої за висотою вершини планети, де температура -50°C, підійматиметься з 30 кг спорядження за плечима.

Олександр — наймолодший учасник української гімалайської експедиції на гору Макалу. Вона стартує 27 березня. Вершину дотепер підкорив єдиний українець, Владислав Терзиула. Однак він загинув під час сходження з гори у 2004-му. Експедицію присвятили пам"яті Владислава.

Валентин Симоненко, керівник експедиції, каже, команда свідомо обирала найскладніший маршрут.

— Експедиція триватиме з 27 березня по 25 травня. Сходження вважається завершеним, коли на вершину зійде хоча б один учасник. Ми віримо: на Макалу вдасться піднятись усім спортсменам команди, — розповідає минулої п"ятниці Валентин Симоненко.

Вартість експедиції $320 тис. Спорядження для одного альпініста коштує ще $10 тис. Життя кожного учасника команди застраховане на $75 тис. У команді 15 осіб, 10 із них підніматимуться на вершину. Найстаршому — 45 років, наймолодшому — 22. Також є тренери і лікар.

Олександр Заколодний — кандидат у майстри спорту з альпінізму. До команди потрапив завдяки відмінній підготовці та фізичним даним.

— Маю великий досвід сходжень, але такої складності маршрут підкорюватиму вперше. Альпінізм — усе моє життя. Туризмом займаюсь із 10 років, — розповідає про себе Олександр.

Старший тренер експедиції Мстислав Горбенко подолав більш як 200 сходжень, підкорив Еверест. Каже, в експедицію взяв чотки, які понад 10 років тому купив у Непалі. Додає, що сало — найпопулярніший продукт під час сходження.

— Сподіваємося, на митниці його не відберуть. Веземо 30 кілограмів, — розповідає Горбенко.

За день до від"їзду команда відвідала Києво-Печерську лавру. Там правили службу за успіх експедиції. Віктор Янукович побажав успіху альпіністам. "Нехай милосердною для вас буде погода і майже космічна висота" — написав президент у листі до альпіністів.

Макалу розташована в 22 км на південний схід від гори Еверест, на кордоні Китаю та Непалу.

Зараз ви читаєте новину «Десятеро зійдуть на висоту 8463 метри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути