пʼятниця, 05 листопада 2010 06:13

На Канарах туристи качаються по чорному піску

Автор: фото: Анна УСІК
  Туристи купаються в Атлантичному океані на острові Тенеріфе на початку вересня. Курортний сезон тут триває до грудня
Туристи купаються в Атлантичному океані на острові Тенеріфе на початку вересня. Курортний сезон тут триває до грудня

На початку вересня з хлопцем запланували відпочити на березі моря. Звернулися в одну зі столичних турагенцій. Сподівалися, після завершення курортного сезону ціни на подорожі впадуть. Натомість путівку в Єгипет і Туреччину продавали за $700, на грецькі та італійські курорти від 500 євро.

— Хочете полетіти на Канари? — пропонує менеджер фірми. — Маю ще два місця за 3500 гривень на тиждень.

Її пропозицію спершу сприйняли за жарт. У вартість туру входило проживання у 4-зірковому готелі на одному з семи Канарських островів — Тенеріфе. А ще — сніданки, авіапереліт і пересування островом. Вилітати треба було наступного дня. Маючи відкриту річну шенгенську візу, погодилися не роздумуючи.

Авіапереліт тривав 7 год. Трохи набрякли ноги і боліла спина. В аеропорту Тенеріфе зустрічає чешка Тамара. Їдемо 10 хв. до курортної зони Пляж лас амерікас на півдні острова. Заселяємося у 3-кімнатний 2-поверховий номер готелю "Оліва".

Острів омивається водами Атлантичного океану. Після обіду на пляжі майже порожньо. Кілька пенсіонерів ходять, узявшись за руки.

— Курортний сезон уже завершився, — пояснює екскурсовод із Санкт-Петербурга Ольга Куріцина, 34 роки. — Тепер відпочивають лише американські пенсіонери.

На Тенеріфе всі пляжі державні, а тому безкоштовні. Поняття "пляж готелю" тут просто не існує. За парасолю і лежак просять від 10 євро. Пісок на пляжі дрібний і чорний.

— Це єдиний острів із вулканічним піском, — пояснює Ольга. — Він корисний для шкіри, бо збагачений киснем. Туристи підстилок не беруть. Качаються і лежать на піску. Є кілька пляжів із білим і жовтим. Їх насипали штучно. Пісок баржею доставляли з Марокко і Західної Сахари, які за 100 кілометрів від острова.

На сніданок дають звичайний європейський набір: смажені та варені яйця, бекон, сир, ковбаси, овочі, віденські булочки, каву, чай. На обід скуповуємося в місцевому супермаркеті. Більшість продуктів — іспанські та французькі. Палка ковбаси на 200 г коштує євро, 300 г сиру — 2 євро, кілограм свіжих королівських і тигрових креветок — 6. Овочі та фрукти в півтора раза дешевші, ніж в Україні. Вечеряємо в кафе піцою за 3 євро. Бокал пива — 0,99 євроцентів. У ресторані прийнято лишати чайові — 5–10% від вартості замовлення. Ті ж розцінки в таксистів і покоївок.

На острові літо триває весь рік. Клімат м'який. Буває, на початку вулиці падає дощ, а в кінці — сонце припікає до +40°С. На вершині вулкана Тейде лежить сніг. У червні він тане, випадає у листопаді. Гору називають Білою. Біля її підніжжя працюють ресторани. Офіціанти хапають перехожих за руки, запрошують скуштувати м'ясо і рибу, приготовані на вулканічному жарі. Улюбленою стравою місцевих жителів є запечений кролик.

— Канари — острови вічної весни, — каже англійською місцева жителька Саманта, 24 роки. Вона працює в готелі, зустрічає приїжджих. — Курортний сезон у нас триває до грудня. Я купаюся в океані на Новий рік. Температура води тоді +12.

У день виїзду просять звільнити номер до 10.00. Кілька російських туристів пропонують гроші дівчині на ресепшені, аби ще побути в готелі. Та відмовляє. Посилається на європейські правила. Речі пропонує залишити у спеціальній кімнаті. Наш літак о 17.00. За 3 год. до вильоту записуємося до тимчасової кімнати в готелі. У ній можна відпочити, пообідати, прийняти душ.

Зараз ви читаєте новину «На Канарах туристи качаються по чорному піску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути