вівторок, 15 квітня 2008 15:08

Двійники Путіна та Леніна чатують на туристів біля Кремлівської стіни

Москва — одне з найдорожчих міст світу. За радянських часів побувати у ньому було обов"язком кожного громадянина. І нині туди їдуть мільйони туристів.

У тамбурі поїзда Одеса— Москва 39-річний вірменин Артур розповідає, що він 19 років працює в Москві. Кожні три місяці їздить до кордону з Україною, аби заповнити міграційну картку. Вона дозволяє йому жити в російській столиці. Чоловік працює будівельником. Має автомобіль, іноді таксує. Заробляє не менш ніж $1200 на місяць. Але грошей все одно мало. Живе у знайомої москвички. Бо найдешевше житло коштує майже $120 на добу. У Вірменії на Артура чекають дружина й діти. Востаннє бачив їх 3 роки тому.

 — Грошей стільки немає. Треба 300 доларів туди і стільки ж назад тільки на дорогу. А ще треба родині залишити,— говорить Артур.

Потяг прибуває до кордону. Пасажирів перевіряють українські, потім російські прикордонники. Дивляться паспорт. Шукають у спеціальному списку, чи дозволено в"їжджати до Російської Федерації. Пасажирка просить подивитися, чи є її родич у переліку. Кілька років тому його депортували з Росії.

— Цього вам ніхто не скаже. Таємна інформація й наші премії, — не піддається прикордонник.

Вагонами ходять чоловіки і пропонують:

— Рублі, долари, гривні. Міняємо.

Провідник каже, їм можна довіряти. А з тими, хто ходить уночі, ліпше не зв"язуватися.

— Їхав один росіянин, поміняв тисячу доларів на гривні. Йому дали пачку грошей, зроблених на кольоровому ксероксі, — продовжує провідник.

Поміняти гроші можна в Москві на Київському вокзалі. На обмінниках пишуть українською "Обмін валют". Хоча в Росії не люблять іншомовних написів.

Сім-картку для мобільного можна купити тільки з паспортом і столичною пропискою

Сім-картку для мобільного телефону продають тільки з паспортом і столичною пропискою. Стартовий пакет дають в обмін на анкету з особистими даними. У магазині "Евросеть" пояснюють, це допомагає знаходити крадені телефони. Люди кажуть, що так ФСБ Росії відслідковує, кому належить номер і де перебуває людина.

Найбільше туристів на Красній площі. Вхід до мавзолею Леніна — безкоштовний. Мандрівники зазвичай ходять по місту із сумками, рюкзаками, фото та відеокамерами. З таким крамом до вождя світового пролетаріату не пускають. Багаж потрібно здати в камеру схову за 7 грн.

На Красній площі можна сфотографуватися з двійниками Леніна і Сталіна за 40 грн. Нещодавно з"явився двійник Путіна. Неподалік Кремлівської стіни "Сталін" із "Леніним" п"ють пиво. Двоє дівчат запитують, скільки коштує сфотографуватися. Чують ціну і хочуть іти.

— Дівчата, давайте, — намагається вмовити двійник Путіна. — Хочете, можете з Леніном і Сталіним по сто рублів (20 гривень. — "ГПУ")  сфотографуватися.

— Ліпше з Володькою, він без грошей сидить, — заперечує двійник Сталіна.

Неподалік є відмітка нульового кілометра автодоріг Росії. Приїжджі кидають дріб"язок через плече. Пенсіонери і безпритульні збирають монети та сваряться.

— Сейчас, отец, соберу на бутылку, и уйду, — запевняє безпритульний літнього чоловіка. Той лютує, що у нього з-під носа забрали монети.

Перекусити можна в московському кафе "Му-Му", що інтер"єром і меню нагадує "Пузату хату". Борщ, смажена картопля, биток і склянка соку коштують майже 60 грн. У магазинах ціни на продукти вищі за київські. Молоко коштує 6 грн за літр, яйця — 9, батон — 3. Поїздка в метро обійдеться в 4 грн. У тролейбусі — дещо більше. Маршруток на вулицях Москви майже немає. Щоб відпочити тут у вихідні, знадобиться щонайменше $400 на одного.

Леніна з перекошеним ротом знайшли кілька років тому

У Москві є музей революції. Офіційно — "Державний музей сучасної історії Росії". Але на першу назву іноземні туристи клюють краще. В ньому є бюст Леніна з широко розкритим та перекошеним ротом. Скульптор ліпив його 1918-го під час одного з виступів вождя. Цензурі не сподобався такий вираз обличчя, тому виставляти бюст заборонили. Знайшли його кілька років тому.
— Взагалі-то нам Ленін за 70 років набрид, але іноземці його дуже поважають. Вважають його другим Олександром Македонським, який змінив світ. Особливо захоплюються ним китайці, — з усмішкою розповідає екскурсовод.
Після революційних експонатів екскурсія закінчується. Інше можна подивитися самому. Там є експозиція, присвячена голоду 20-х років. У документах зазначено, що голод почався після виконання плану зі збору хліба в Україні, Поволжі й на Уралі. Тоді загинуло майже 35 млн людей. Про голод 30-х років в Україні не згадують.
Серед експонатів є посвідчення депутата Львівської обласної ради народних депутатів В"ячеслава Чорновола.

Зараз ви читаєте новину «Двійники Путіна та Леніна чатують на туристів біля Кремлівської стіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути