Ексклюзиви
середа, 07 червня 2006 14:55

Дід Муса 56 років будував замок для коханої

Автор: фото: Дмитро ТИМЧУК
  Муса Маамарті біля замку своєї мрії
Муса Маамарті біля замку своєї мрії

Українського туриста Близьким Сходом уже не налякаєш. Але є країна, куди українці ще їздять мало. Хоча любителі подорожей з усього світу, й навіть наші сусіди-росіяни, її освоюють активно. Ця країна — Ліван.

Із 10 найстаріших міст Землі шість розташовані саме в Лівані. Наприклад, Джубейль (біблійний Гебал, або фінікійський Біблос) — найстаріше постійно заселене місто на планеті. Йому сім тисяч років! А храмовий комплекс в Баальбеку вважається найбільшим у світі. 23-метрові колони стоять на фундаменті з плит по 1000 тонн кожна. Деякі вчені стверджують, що таку плиту тягли щонайменше 40 000 рабів. Але інші вважають, що храм у Баальбеку — свідчення прибульців, а то — їхній космодром.

У гірському селищі Дейр Аль-Камар у ліванських горах (година їзди від Бейрута) живе легенда країни — 75-річний Муса Маамарті. Замок Муси, завершений 2005 року, туристи нині відвідують чи не найохочіше. Навіть я, перебуваючи в Лівані у службовому відрядженні, не міг пропустити такої нагоди. В туристичних довідниках він так і зветься: "Замок Муси". Грандіозну будівлю чоловік спорудив сам.

— Те, що ви бачите... Це моя здійснена мрія, — каже він.

Коли Мусі було 14 років, він закохався у сусідську дівчинку Сайдех і хотів одружитися. Але її батьки сказали: "Ти ж бідний, а у нас росте принцеса, якій потрібний принц". Ображений хлопець вирішив обов"язково стати принцом. А який принц без замку? Так виникла мрія збудувати палац.

Таку плиту тягли щонайменше 40 000 рабів

Слухаючи літнього ліванця, я шкодував, що не знаю арабської. Його слова звучали дуже проникливо, попри те, що я чув їх у подвійному перекладі — син Муси перекладав англійською, а товариш Олег — українською.

— Мене сварила мати за те, що будував замок з піску, коли треба було допомагати по господарству. Шкільний учитель бив лозиною: замість навчання я годинами креслив проект майбутньої споруди, — розповідає Муса. — Перший камінь у фундамент заклав, коли мені було 18.

Кожен камінь на стінах прикрашений зображеннями тварин, квітів, фантастичних узорів. Жодна картинка не повторюється. У залах замку — дерев"яні фігури. Своєрідний музей мадам Тюссо по-близькосхідному. Вдягнені у старовинний одяг, ці фігурки відтворюють сцени життя арабського селища кілька століть тому. Все, що є в замку, Муса також зробив власноруч.

На початку цього року сирійські бізнесмени пропонували чоловікові продати замок (такі пропозиції, каже Маамарті, надходять постійно) за $8 млн.

— Та хіба можна продати мрію? — обурюється ліванець.

Найцікавіше в цій історії те, що Муса так і не одружився з дівчиною, через кохання до якої все й почалося.

— Вона ж моя ровесниця, — каже він. — Коли замок став більш-менш схожим на те, що я хотів, моя кохана вже зістарилася.

Натомість Муса одружився з молодою жінкою, яка подарувала йому п"ятьох дітей. Вона тепер наглядає за замком і показує його туристам.

Апельсини-дички — несмачні

У Лівані за копійки продають апельсини (на місцевих плантаціях вирощують 15 їх видів) та банани. Але апельсини-дички куштувати не варто: вони гарні на вигляд, а на смак — недобрі.
"Ліванські визитівки" — килими та золото. Розкішний східний палас 2 на 3 м ручної роботи коштує від $80. Золоті вироби — не дорожче ніж $16/г. Причому сплачуєте лише за вагу, робота не оцінюється. Ліванське золото якісніше за те, що продається в Україні, бо має вищу пробу.
Курс ліванського фунта (ліри) до долара — 1500 до 1. У магазинах та супермаркетах приймають і долари. Але розплачуватися краще місцевими грошима: так простіше торгуватися, бо на американські центи торг не йде.

У Бейруті зареєстрований один українець

— У Лівані живуть майже п"ять тисяч українців. У Бейруті — близько тисячі. Всі вони — українки, одружені з ліванцями. На консульському обліку є лише один українець, у якого місцева дружина, — розповідає аташе з питань культури, інформації та преси посольства України в Ліванській Республіці Людмила Андрієнко.
— Торік в Україні побувало 2 800 туристів з Лівану. А для українців ця країна поки що залишається "терра інкогніта". Бо Ліван досі асоціюється з 15-річною громадянською війною. Але вже десять років, як тут спокійно. Туристи з усього світу знову почали приїжджати. Можна сподіватися, — каже Людмила Андрієнко, — що скоро з"являться й українські туристи. Недавно приїжджали керівники наших турфірм і вивчали туристичні можливості Лівану.

Віза по прильоту дешевша, ніж у Києві

Ліванську візу відкривають по прильоту до Бейрута за $25. Оформлення в Києві обійдеться у $35. Але якщо у вашому паспорті є ізраїльська віза, навіть прострочена, до Лівану вас можуть не пустити. Квитки в обидва кінці коштують $437, якщо подорож триватиме до місяця, і $457 — коли до трьох місяців.

Зараз ви читаєте новину «Дід Муса 56 років будував замок для коханої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути