Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2007 15:40

Біля гарячих джерел у Будапешті грають у шахи

   У відкритому басейні термальних вод Сечені в угорському Будапешті температура води сягає +77 градусів. Туристи приїжджають сюди на лікування й восени, й узимку
У відкритому басейні термальних вод Сечені в угорському Будапешті температура води сягає +77 градусів. Туристи приїжджають сюди на лікування й восени, й узимку

"Уже третю осінь поспіль їжджу до будапештських купалень Сечені лікувати суглоби, — розповідає киянка Катерина Орлова, 38 років. — Зазвичай купую квиток на поїзд Київ–Ужгород майже за 100 гривень. Із Ужгорода їду до Будапешта прямим поїздом за 272 гривні. Бронюю кімнату в готелі. За добу віддаю 100 гривень.

Про купальні Орлова довідалася, коли вперше приїхала з груповою екскурсією до Будапешта. Ще в Києві екскурсантів попередили — варто взяти з собою купальники, бо в рамках туру запланована годинна екскурсія до сеченських купалень.

— Я довго думала, йти чи ні — бо тоді у мене був нежить. Але вирішила подивитися, екскурсовод дуже їх рекламувала, — розказує жінка. — Нині не шкодую, раджу всім друзям.

Угорці розділяють Будапешт на Буду та Пешт. Купальні з критими й відкритими басейнами розташовані в міському парку Варошлігет, що в центрі Пешта. Бальнеологічні купальні Сечені — найбільші в Європі. Вода надходить із двох гарячих мінеральних джерел.

Квиток до купалень коштує 2400 форинтів (близько 50 грн).

— У лікувальній воді не варто проводити багато часу, — радить Катерина Орлова. — Вона дуже мінералізована, тому тривале лікування може лише зашкодити. — За порадою київського терапевта я проводжу у воді не більше півтори години.

Після бань ми позасинали в автобусі

У касі видають жетон, на якому вказано час входу. Якщо людина перебуває на території Сечені менше години, адміністратори повертають 400 форинтів (11 грн). Коли більше двох, але менше трьох годин, повертають 200 форинтів.

За 30 хв. масажу там беруть 3500 форинтів (приблизно 100 грн).

— У центральному термобасейні вода дуже гаряча, — розказує жінка. — Коли заходиш, здається, що тіло німіє. Та хвилин за п"ять організм повністю розслаблюється.

На дні басейну є отвори, через які вода постійно подається під тиском. Під струмені можна підставляти будь-які частини тіла. Це добре масажує напружені м"язи та діє на нервові закінчення, вважає Орлова.

Відпочивальники пов"язують лікування у термальних басейнах із приємним відпочинком. Чимало літніх людей у воді, на спеціальних дощечках, грають у шахи, читають газети та книжки.

— Уперше після відвідування тих бань ми позасинали в автобусі, бо стомилися від відпочинку, — сміється Орлова.

Із 12 листопада для в"їзду до Угорщини, крім інших документів, слід пред"явити довідку про доходи, розповіли у столичній турфірмі "Найс Тревел".

У ресторанах подають маленьку склянку води

Цієї осені киянка Ольга Стінке, 42 роки, уперше з"їздила за кордон, до Угорщини. Скористалася послугами нової туристичної компанії, що відкрилася при магазині комп"ютерної техніки "Діавест".
Туристи обідали в угорському ресторані "Трофей". За 10 євро там можна їсти скільки влізе. Ользі сподобалися національні м"ясні страви, що щедро приправляють паприкою. На столі з їжею стоїть звичайна вода — щоб запивати гостре.
— У ресторанах воду видають у маленькому стаканчику, — каже жінка. — Для європейця цього зазвичай мало. Та пляшечка води коштує дорого — майже половину від вартості всього замовлення, — додає жінка.

Зараз ви читаєте новину «Біля гарячих джерел у Будапешті грають у шахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути