понеділок, 14 травня 2007 16:54

Зірки вісімдесятих повертаються

У нестабільні часи початку дев"яностих за кордон виїжджали практично всі, хто мав таку можливість. Зірки нашого спорту не були винятком. Для радянських чемпіонів вісімдесятих років будь-яка зарубіжна країна виглядала привабливіше за охоплену кризою батьківщину. Тим більше, що система радянського спорту, яка цих людей виростила і підтримувала, теж перестала існувати.

Згодом поволі розпочався зворотний процес. Ніби добре влаштовані за кордоном українські спортивні зірки почали повертатися додому. Повертатися не за особистим запрошенням і не на виключно вигідних умовах. Просто на роботу. На спортивну роботу. Олександр Заваров та Олег Лужний, які вже ніби прижилися відповідно у Франції та Англії, куштують тепер тренерський хліб українського футболу. Олег Протасов, який ще три роки тому спокійно почувався у Греції, тепер працює із командою рідного міста. Захотілося додому динамівцю Василю Рацу, який забув було вже про футбол.

Можна було б пояснити цей процес великими коштами, які "крутяться" в українському футболі і для "освоєння" яких потрібні люди з відповідними іменами. Але ж процес повернення українських спортивних зірок 80-х триває не тільки у футболі. Серед тренерів збірної України з хокею з"явився наш найтитулованіший гравець — чемпіон світу-1990 Валерій Ширяєв, який останні п"ятнадцять років жив у Швейцарії.

Гроші у нас тепер теж можна заробити непогані

Виходить, що справа не тільки в побутовому благополуччі і життєвому комфорті, які у будь-якій європейській країні вищі за наші. Причиною повернення колишніх спортивних зірок в Україну може бути інше. Чемпіони вісімдесятих років — це ще зовсім не старі люди. У закордонному комфорті більшість із них може хіба що доживати віку, згадуючи про колишню славу. По франціях, англіях, швейцаріях їхні колишні спортивні заслуги нікому не потрібні. Так само, як і досвід.

Усе це стає потроху потрібним Україні. Тому і кидають колишні чемпіони насиджені за кордоном місця і їдуть додому. Тут їх пам"ятають, тут їхні імена користуються авторитетом, тут може знадобитися їхній досвід. Та й гроші у нас тепер теж можна заробити непогані.

Зараз ви читаєте новину «Зірки вісімдесятих повертаються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути