вівторок, 14 травня 2019 00:05

Завершилась ера команд, що володіють м'ячем

Англійські фінали в Лізі чем­піонів та Лізі Європи — результат сили їхньої прем'єр-ліги і високої конкуренції. Не варто шукати причини успіху у тренерській роботі, менеджерських рішеннях або потужності гравців. Умови сильної ліги, конкурентоздатного чемпіонату, фінансового розвитку породили успіх англійських команд. Без якісного і сильного внутрішнього змагання — годі сподіватися на результати в Європі й розвиток гравців.

Є низка причин, чому "Ліверпуль" пройшов "Барселону". Зокрема, виступ каталонців в останні сезони. Ера команд, що володіють м'ячем, завершилася. Це підтвердив Кубок світу. Успіх за іншим підходом. Від такої побудови гри варто відходити. "Барселоні" треба змінювати почерк. Командний вид спорту тому і називається командним, бо гра не може триматися на одному гравцеві. Залежність "Барселони" від Мессі величезна. Якщо в аргентинця не йде гра, або суперникові вдалося його стримати, ініціатива "Барси" одразу зникає.

Варто звернути увагу і на керманича "Барселони" Ернесто Вальверде. Для команди рівня "Барселони" важливо мати тренера, ефективного не лише в моменти, коли гра йде, але і коли є проблеми. Треба тримати дисципліну на високому рівні, мати авторитет. У "Барселоні" так багато зірок із величезним авторитетом, що будь-якому тренерові буде важко з ними. Я думаю, що в цій ситуації Вальверде не зміг достукатися до гравців, які вже занадто самовпевнені, титуловані та не завжди сприймають загрози. Можливо, у цій ситуації доцільно змінювати склад на наступний сезон і не звертати увагу на імена гравців. Інший варіант — змінити тренера.

Але хочеться говорити більше про "Ліверпуль" і його успіхи. Варто говорити про харизму Клоппа. Головний тренер завжди має бути харизматичний, це запорука успіху. Це і чітке бачення розвитку команди. Клопп — не статист, який вирішує повсякденні проблеми, а сам є рушійною силою розвитку футболу. У нього вже сформувався власний почерк. "Боруссія" і "Ліверпуль" багато в чому схожі за грою. Поєднання яскравої особистості із послідовною грою футболістів. Заслугою німця є добір тренерської команди однодумців.

В іншій парі "Аякс" мав проходити в фінал.

Але в останній п'ятихвилинці один із лідерів амстердамців Тадич тричі втрачає м'яч у середині поля і зло­вживає індивідуальною грою. Це говорить про бажання забивати м'ячі, але в такому разі важко розраховувати на трофеї. Останні хвилини — вирішальні, у цей час концентрація команди має бути максимальною. Але захисники "Аякса" почали помилятися. Можливо, тут проблема в молодості й відсутності досвіду.

Склалося враження, що гравці "Аякса" більше думали про власне майбутнє і свої контракти, ніж про вихід до фіналу. Кожен хотів себе проявити додатково з найкращого боку. Це нормальний підхід засвітитися, важливий для розвитку й величини трансферу, але виграти турніри не можна.

Почеттіно і "Тоттенгем" — пара, що доповнює один одного. Тренерові варто задуматися над підвищенням. Зі "шпорами" він і так досяг дуже багато, час рухатися вперед.

Футбол. Ліга чемпіонів. 1/2 фіналу. Повторні матчі

"Ліверпуль", Англія — "Барселона", Іспанія — 4:0 (перший матч — 0:3)

"Аякс", Амстердам, Нідерланди — "Тоттенгем", Лондон, Англія — 2:3 (1:0)

Фінал "Ліверпуль" — "Тоттенгем" — матч відбудеться 1 червня (субота) у Мадриді в Іспанії

Ліга Європи. 1/2 фіналу. Повторні матчі

"Валенсія", Іспанія — "Арсенал", Лондон, Англія — 2:4 (1:3)

"Челсі", Лондон, Англія — "Айнтрахт", Франкфурт, Німеччина — 1:1 (1:1). Пенальті — 4:3

Фінал "Арсенал" — "Челсі" — матч відбудеться 29 травня (середа) у Баку в Азербайджані

Зараз ви читаєте новину «Завершилась ера команд, що володіють м'ячем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути