середа, 27 грудня 2017 05:05

Вулиця Турчина

Минулої неділі вся Франція вболівала біля телевізорів. Уболівала не за футболістів, не за французьких лижників і біатлоністів, які здобували медалі на Кубку світу, не за плавців, які змагалися за нагороди чемпіонату Європи. Французи підтримували національну жіночу команду з гандболу. Вона в драматичному фіналі проти Норвегії виборола звання чемпіонок світу.

Наступного дня портрети гандбольних чемпіонок прикрасили перші шпальти всіх без винятку французьких газет, витіснивши звідти президента Макрона, мусульманських терористів, сирійських біженців і палестинських протестувальників.

України серед 24 учасниць турніру не було. Хто з молодих повірить тепер, що 30 років тому найсильніша команда світу із жіночого гандболу була в Києві? Місцевий "Спартак" на чолі з тренером Ігорем Турчиним вигравав усе — від чемпіонатів СРСР і Кубка чемпіонів серед клубів до чемпіонатів світу й Олімпійських ігор у ролі "збірної СРСР".

Нині про це все нагадує лише київська вулиця, яку в рамках декомунізації перейменували з "вулиці Блюхера" на "вулицю Турчина". Звісно, київська влада могла б увічнити пам'ять великого тренера не лише табличками на будинках, а й інвестиціями в розвиток гандболу, де ми колись були найсильнішими у світі.

Чому цього немає? А тому, що в дні світових тріумфів наших гандболісток уся країна не сиділа, як сучасна Франція, біля телевізорів, уболіваючи за "дівчат Турчина". А центральні газети наступного дня не ставили їхні фото на перші сторінки замість "новин соціалістичного змагання". Гандбольні перемоги були справою одного геніального тренера, якому з відомих причин не дали тоді стати народним улюбленцем. Про звитяги наших гандболісток тоді дуже мало хто знав. Не знає й тепер — більшість людей із вулиці його імені раніше не здогадувалися, хто такий Блюхер. Тепер не знають, хто такий Турчин.

Зараз ви читаєте новину «Вулиця Турчина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути