пʼятниця, 15 лютого 2008 15:52

"У Шарапової були непорозуміння з батьками"

  На думку Шаміля Тарпіщева, якщо сестри Бондаренко хочуть потрапити у двадцятку найкращих тенісисток світу, їм треба відмовитися від виступів у парному розряді
На думку Шаміля Тарпіщева, якщо сестри Бондаренко хочуть потрапити у двадцятку найкращих тенісисток світу, їм треба відмовитися від виступів у парному розряді

Із президентом Федерації тенісу Росії Шамілем Тарпіщевим, 59 років, кореспондент "ГПУ" зустрівся наприкінці січня в ізраїльському містечку Герцлія. Туди російські тенісистки приїхали напередодні матчу Кубка Федерацій з командою Ізраїлю. Говоримо з Тарпіщевим у ресторані готелю. Спірозмовник замовляє морозиво. Дізнається від мене, що поряд мешкають футболісти київського "Динамо", і сам починає розмову.

— Передавайте привіт моєму другу Юрій Сьоміну, — каже Тарпіщев. — Думаю, у нього все вийде на посаді головного тренера київського "Динамо". Сьоміну пощастило з керівництвом — такого футбольного фаната, як президент "Динамо" Ігор Суркіс, ще треба пошукати. Знаю і Суркіса, і власника "Шахтаря" Ріната Ахметова. Думаю, у Києві та Донецьку найкращі умови для футболістів. Недаремно у фіналі Кубка Першого каналу зіграли дві українські команди. Хоча цей турнір не варто сприймати тільки з точку зору результату — йде підготовка команд до сезону.

Нещодавно Відкритий чемпіонат Австралії з тенісу виграли українки — сестри Бондаренко. Як оцінюєте їхні перспективи?

— Український теніс поступово стає на ноги. У наших держав спільна школа, є непогані тренери. Думаю, за кілька років в Україні будуть тенісисти, які претендуватимуть на перемогу в найпрестижніших турнірах Великого Шлему. Просто Росія за багатьма критеріями років на сім попереду України. У сучасному тенісі на перший план виходить зв"язка тренер-спортсмен. А методична складова тенісних шкіл наших країн однакова і краща, ніж на Заході. У нас є напрацювання, до яких конкуренти прийдуть лише за три роки.

Чи варто сестрам Бондаренко ігнорувати одиночний розряд і зосередитися на виступах лише в парному?

— Ні. Виступ у "одиночці" поліпшує гру в парі. А взагалі суміщати можна, коли ти не претендуєш на місце в першій двадцятці. Інакше у спортсмена не вистачить сил грати стільки матчів.

На чоловіка витрачають 50 тисяч доларів на рік, на жінку — 30

Нині в Україні підйом жіночого тенісу, а серед чоловіків немає гравців світового рівня. Чому?

— Жінок тренувати легше, у них вища ротація. Якщо до 25 років не досягнуть успіхів — вийдуть заміж, народять дітей. До того ж вони шлях від молоді до еліти проходять за три роки, а чоловікам потрібно в середньому п"ять–сім. Різні й фінансові витрати. Лише на виїзди на турніри за кордон на чоловіка витрачають 50 тисяч доларів на рік, на дівчину — тридцять. Жінкам корисно тренуватися та грати з чоловіками, бо в них сильніший удар і вища швидкість пересування  кортом. Чоловікові важче підібрати спаринг-партнера вищого класу.

Підйом російського тенісу пов"язаний із Борисом Єльциним, колишнім президентом, який любив цю гру?

— Не лише. У вашій країні Віктор Янукович теж полюбляє теніс. Пам"ятаю, грав із ним у Греції. І Сьомін також грає. Узагалі, багато футболістів залюбки виходять на корт. Чемпіоном вважаю Олександра Мостового.

Шарапова перемогла на Відкритому чемпіонаті Австралії. Завдяки чому?

— Останнім часом вона стала стабільнішою. Додала в суто ігрових моментах — грі з льоту при виході до сітки, швидкості удару. Залишаються і слабкі сторони. Має перевагу суперниця, яка змусить її грати в захисті. І все ж Марія — номер один у Росії. Боротися з нею може Кузнєцова. Але якщо Шарапова показує 90 відсотків своїх можливостей, то Кузнєцова — лише 70.

Шарапова вперше погодилася виступати за збірну Росії. Які в неї стосунки з вами та партнерками по команді?

— Абсолютно нормальні, немає жодних проблем. Торік вона приїхала на фінал зі збірною США, грала спаринги, але через травму виступити не змогла. Марія не хизується. Наприклад, у неї контракт із "Ленд Ровером". На якийсь прийом вона мала їхати на цьому авто. Але побачила, що дівчата сідають у автобус, і поїхала з усіма. У Шарапової ніколи не було конфліктів із гравцями та тренерами. Непорозуміння виникали з батьками, менеджерами, обслуговуючим персоналом.

1948, 7 березня — Шаміль Тарпіщев на родився в Москві
1955 — почав займатися тенісом
1972 — у рейтингу найкращих тенісистів СРСР став четвертим
1985 — заслужений тренер СРСР
1997— радник мера Москви зі спорту
2000 — визнаний найкращим тренером Росії
Одружений, має синів Аміра та Філіппа

Зараз ви читаєте новину «"У Шарапової були непорозуміння з батьками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути