Ексклюзиви
вівторок, 18 травня 2010 10:01

"Таврія" вперше здобула Кубок України

Автор: фото: Уніан
  автор вирішального гола, форвард ”Таврії” Лакі Ідахор (у центрі) святкує успіх разом з почесним президентом кримського клубу Сергієм Куніциним
автор вирішального гола, форвард ”Таврії” Лакі Ідахор (у центрі) святкує успіх разом з почесним президентом кримського клубу Сергієм Куніциним

 У неділю сімферопольська "Таврія" перемогла донецький "Металург" у фіналі Кубка України — 3:2. Для виявлення переможця командам знадобився додатковий час. На 96-й хвилині зустрічі переможний гол провів Лакі Ідахор. До того кримчани залишилися в меншості — два попередження отримав захисник Олександр Джурічич. А на останній хвилині — Слободан Маркович. Тож кримчани догравали поєдинок удев"ятьох.

Матч пройшов у Харкові на стадіоні "Металіст". Перемога гарантувала "Таврії" участь у Лізі Європи.

— Приїхав з Євпаторії. "Таврія" поїде з Харкова з кубком. Думаю, переможемо з рахунком 3:1, — каже перед матчем Юрій, 42 роки.

Харків"янин Олександр, 34 роки, прийшов на стадіон із сином. Обоє мають шарфи "Металіста".

— Сьогодні підтримую "Металург". Мені імпонує їхня гра. Мають виграти з рахунком 2:0.

Матч не викликає великого ажіотажу. За годину до стартового свистка біля кас стадіону черги за квитками на матч збірної України проти Литви (відбудеться 25 травня. — "ГПУ"). Вони коштують 20–250 грн. Перепустки на фінал вартують 10–150 грн. Спекулянти продають їх за номінальною вартістю.

— Розкупили квитки за 10 і 100 гривень. У всі інші сектори їх можна придбати, — кажуть у касі.

40-тисячний стадіон заповнений наполовину. Уболівальники "Таврії" і "Металурга" зайняли по чотири сектори. Два — прихильники "Металіста".

— У Харкові люди вболівають за "Металіст". Повний стадіон буде на матч збірної України проти Литви, — каже Олександр Ярославський, 50 років.

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс сидить поруч із Рінатом Ахметовим.

— Обговорювали футбол. Усе нормально. Робочих питань ми не торкалися, — каже президент "Шахтаря". — Я вже побачив, що нам буде важко виграти Суперкубок 4 липня. Ми б із задоволенням зіграли цей матч у Харкові.

На 40-й хвилині пенальті у ворота "Металурга" реалізовує Олександр Ковпак. Капітан "Таврії" робить сальто через себе. Маркович і Монахов закликають своїх уболівальників активніше підтримувати команду.

На початку другого тайму Мхітарян скорочує відрив у рахунку. Генріх забирає м"яч із сітки воріт Старцева і залишає його тільки в центрі поля.

Після фінального свистка футболісти "Таврії" прямують до своїх уболівальників. Одягають золоті футболки з написом "Володар Кубка України-2010".

Першими медалі отримують гравці "Металурга". Одразу знімають їх із шиї і несуть у руках.

— У чому "Таврія" була сильніша? Та ні в чому. Коли сімферопольці забили перший гол, то почали падати і симулювати. Якщо хочеш грати у футбол, то грай до кінця і стій на ногах, — каже півзахисник "Металурга" Генріх Мхітарян, — Про суддівство говорити не хочу.

Сімферопольці довго не виходять із роздягальні. Мають утомлений вигляд, просять їх довго не затримувати. Кубок вагою 20 кг виносить Ковпак.

— Шампанського було багато. Ми не стільки випили, скільки вилили на президента клубу і всіх, хто заходив у роздягальню, — розповідає Олександр.

Антон Монахов уточнює — шампанського було кілька ящиків. Хвалиться, що був першим на розливі. Гравці ще не знають суми призових.


16


СТІЛЬКИ років у вирішальному матчі національного кубка брав участь один із грандів — "Динамо" або "Шахтар". 1994-го "Таврія" грала у фіналі й поступилася "Чорноморцеві" в серії пенальті.

— Матч у Харкові вийшов динамічним і синусоїдальним, — каже "ГПУ" заслужений тренер України Сергій Морозов, 60 років. — Донеччани не зуміли увійти у гру, але назагал показали, що їх атакувальний потенціал достатній, щоб розривати оборону кримчан, яка звично складається з трьох захисників. "Металург" програв не на полі, а в психології. "Таврія" залишилася в меншості й показала вміння тримати удар. А донеччанам цього не вдалося.

Зараз ви читаєте новину «"Таврія" вперше здобула Кубок України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути