середа, 10 вересня 2008 20:03

Геннадію Литовченку краще працювати в парі

Геннадія Литовченка у 80-ті роки минулого століття практично ніколи не згадували окремо. Слідом за його прізвищем лунало прізвище Протасова. Або навпаки. Приблизно як нині Алієв–Мілевський. Передачі Геннадія із глибини поля практично завжди знаходили Олега на ударній позиції. Тож гравці крокували разом до футбольної слави, яку почали здобувати ще зовсім юними. Перший сенсаційний чемпіонський титул "Дніпра" виграв тоді, коли Литовченку ледь виповнилося 20, а Протасов був 19-річним.

Перехід Литовченка та Протасова до київського "Динамо" 1988 року співпав із початком розпаду соціалістичної системи у футболі. Саме тоді для наших футболістів відкрилися двері зарубіжних клубів. Литовченку та Протасову  було не до того, аби "притиратися" до "Динамо-машини" Валерія Лобановського, яку вже починали розпродавати по запчастинах. У результаті замість очікуваного піку футбольної кар"єри Литовченко разом зі своїм постійним товаришем по команді отримав  малозрозумілу перспективу.

Геннадій Литовченко завершив футбольну кар"єру на рівні, набагато нижчому за той, на якому ця кар"єра розпочиналася. І став тренером. Усі задатки для того, щоб досягти успіху в новій роботі, Геннадій начебто мав. Проте весь час не залишало відчуття, що йому в роботі потрібен партнер. Такий, яким був колись на полі Олег Протасов, такий, якому треба професійно допомогти завдати завершального удару. Можна, в разі чого, вдарити й самому. Литовченко це добре вмів. Але в душі, як мені здається, він так і залишився високопрофесіональним асистентом.

Перехід Литовченка та Протасова до київського "Динамо" співпав із початком розпаду соціалістичної системи у футболі

Історія буквально не повторюється. Тому тренерської пари Литовченко–Протасов ми найвірогідніше ніколи не побачимо. Але й у тренерській роботі, як й у футболі, Протасов залишився лідером, а Литовченко — помічником лідера. Кому тільки не допомагав Геннадій Литовченко. Недовго й небезуспішно попрацювавши самостійно спочатку в Кривому Розі, а згодом у Харкові, він знову повернувся до ролі помічника.

Тепер 45-річний Геннадій Литовченко допомагає Юрію Калитвинцеву тренувати "Динамо-2", складене із зовсім юних футболістів. Також Геннадій асистує головному тренеру збірної України Олексію Михайличенку. Не виключено, що Литовченку ще буде наданий шанс попрацювати самостійно. Але швидше за все йому комфортніше працювати в парі. Час покаже чи знайде він урешті в тренерському середовищі такого блискучого футбольного "близнюка", яким був для нього у футболі Олег Протасов. Хочеться щиро побажати Геннадію Литовченку із нагоди сьогоднішнього 45-річчя саме цього.

Зараз ви читаєте новину «Геннадію Литовченку краще працювати в парі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути