середа, 18 квітня 2007 17:44

Фінальна частина футбольного чемпіонату Європи-2012 відбудеться в Україні та Польщі

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Президент України Віктор Ющенко та президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка (праворуч) відвідали Кардіфф і підтримали українсько-польську заявку. Творцем її Олег Блохін назвав президента Національної футбольної федерації Григорія Суркіс
Президент України Віктор Ющенко та президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка (праворуч) відвідали Кардіфф і підтримали українсько-польську заявку. Творцем її Олег Блохін назвав президента Національної футбольної федерації Григорія Суркіс

Учора в столиці Уельсу Кардіффі визначився господар фінальної частини чемпіонату Європи-2012. Претендентів було троє: окрім Італії, дві спільні заявки — від Хорватії/Угорщини та Польщі/України. У вівторок вони провели генеральну репетицію презентації, яка тривала півтори години. Честь України та Польщі захищали президенти обох країн — Віктор Ющенко та Лех Качинський, найкращі футболісти Європи 1975-го та 2004 років Олег Блохін та Андрій Шевченко, почесний чемпіон світу з боксу за версією WBC Віталій Кличко, президент Національного олімпійського комітету України, 35-разовий рекордсмен світу Сергій Бубка, триразова олімпійська чемпіонка Ірена Шевінська.

Першими перед колегією виступили хорвати з угорцями, потім настала черга українців та поляків. Завершувала презентацію Італія.

Учора об одинадцятій ранку за київським часом розпочалася процедура голосування. У ній брали участь 11 членів виконкому УЄФА та президент УЄФА Мішель Платіні. Президент української футбольної федерації Григорій Суркіс та італієць Карраро, як зацікавлені сторони, не голосували. Голос президента Європейської футбольної федерації Мішеля Платіні, 51 рік, враховувався б тільки у випадку рівної кількості голосів. Та він не знадобився. Вісім членів виконкому проголосували за Україну та Польщу, чотири — за Італію.

О 12.30 у "Кардіфф Сіті Холл" розпочалося оголошення результатів. Кореспондент "ГПУ" спостерігав за нею у київському Будинку футболу. На третьому поверсі церемонію дивилися здебільшого журналісти.

О 12.37 на сцену виходить президент УЄФА Мішель Платіні. Дякує усім претендентам за серйозну роботу, дістає конверт і оголошує, що Євро-2012 прийматимуть Україна та Польща.

Будинок футболу верещить і аплодує. Це триває кілька хвилин, доки на сцену не виходять керівники українського та польського футболу — Григорій Суркіс та Міхал Лісткевіч. Президент Федерації футболу Польщі цілує 57-річного Суркіса.

— Це історичний вибір, бо незалежній Україні тільки 15 років, — каже Суркіс.

Блохін запропонував поставити пам"ятник Суркісу

Тренер збірної України Олег Блохін, 54 роки, запропонував поставити пам"ятник Григорієві Суркісу.

— Він — творець нашої перемоги. Коли Платіні виймав із конверта папір, перше, що я побачив, — англійська літера "Р". Зрозумів: це перемога, — додав Блохін.

Головним конкурентом українсько-польської заявки були італійці. Поразку вони сприйняли гідно.

— Це не трагедія. Просто вибори відбулися у невдалий для Італії час. Корупційний скандал, безпека на стадіонах. Наша сьогоднішня поразка підтвердила, що італійський футбол потребує реформ. УЄФА задекларувала курс на розширення і доцільно віддала Євро-2012 Східній Європі. У вас буде багато роботи, — сказав Марчелло Ліппі, 59 років, колишній тренер збірної Італії, яка влітку виграла Кубок світу.

Чемпіонати Європи з футболу проводяться раз на чотири роки, починаючи з 1960-го. Першим чемпіоном була збірна СРСР, яка ще тричі (1964, 1972, 1988) завойовувала срібло змагань.

До 1980 року УЄФА проводила змагання з роз"їздами, і тільки на стадії півфіналів учасники з"їжджалися до однієї країни. У 1980 році Італія вперше прийняла 8 учасників фінальної частини чемпіонату Європи. Вони були розділені на дві групи, переможці яких зіграли у фіналі. У 1984-му, на чемпіонаті у Франції, були введені півфінали. Наступні два турніри, в Німеччині та Швеції, пройшли за такою ж схемою.

1996-го до Англії з"їхалися 16 збірних, тому започаткували чвертьфінали. Через чотири роки турнір уперше прийняли водночас дві країни — Бельгія та Нідерланди. Наступного року він також пройде на двох територіях — у Австрії та Швейцарії, а у 2004-му господарем була Португалія.

Матч-відкриття фінальної частини у червні 2012-го прийме 70-тисячний Національний стадіон Варшави. Також матчі в Польщі приймуть міста Вроцлав, Гданськ та Познань.

Фінал чемпіонату відбудеться на 80-тисячному київському Олімпійському стадіоні. Окрім Києва, матчі Євро-2012 пройдуть у Дніпропетровську, Донецьку та Львові.

Наступного січня у Києві відбудеться Конгрес УЄФА. На ньому кількість учасників фінальної частини можуть розширити з 16 до 24. Тоді у Польщі залучать стадіони Кракова та Хожува, а в Україні — Одеси та Харкова.

Зараз ви читаєте новину «Фінальна частина футбольного чемпіонату Європи-2012 відбудеться в Україні та Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути