середа, 28 травня 2008 18:21

"Чемпіонат світу ми провалили"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  У вівторок Ігор Карпенко ще на рік продовжив контракт з київським ”Соколом”
У вівторок Ігор Карпенко ще на рік продовжив контракт з київським ”Соколом”

На чемпіонаті світу з хокею у групі "В" збірна України не змогла посісти першого місця. Матчі на турнірі провів голкіпер національної команди Ігор Карпенко, 31 рік. Він не пропустив жодної шайби у грі з Хорватією. Відбив п"ять штрафних кидків у поєдинку проти Японії. Це дозволило Україні перемогти в післяматчевій серії пенальті. Навіть у програному матчі проти Угорщини, організатори визнали Карпенка найкращим у складі української збірної.

— І що з того? — каже Ігор Карпенко під час нашої зустрічі біля Палацу спорту. — Хокей — командний вид спорту, і мої особисті відзнаки не мають особливого значення.

Виступ України на чемпіонаті світу експерти оцінили провалом. Чи згодні з таким висновком?

— Повністю. Налаштовувалися на вирішальний матч із японцями, обіграли їх, а з угорцями осоромилися.

Чому не вдалося виграти в Угорщини?

— Усе дуже просто: хтось не закинув, хтось не доборовся, хтось не зловив. Провини із себе не знімаємо. Про тренера Володимира Голубовича (у вівторок виконком Федерації хокею відправив його у відставку. — "ГПУ") нічого не говоритиму. Я — воротар, а воротар — це команда в команді. Із голкіперами більше працює тренер воротарів Юрій Шундров.

Склад збірної України залишається майже незмінним упродовж 10 років. Чому не проводять зміну поколінь?

— Я думав, що питання зміни поколінь взагалі б відпало, якби за Україну грали Житник, Жердєв, Бабчук, Федотенко, Понікаровський. Ці люди мають досвід виступів у північноамериканській хокейній лізі (НХЛ), але в жовто-синій формі нині не катаються. Яка б команда була з такими майстрами. Та й де брати молодь? Молодіжна збірна України ставить завдання не вилетіти із групи "В" і не грати в нижчому дивізіоні з Австралією та африканськими збірними.

Як оцінюєте клубний сезон "Сокола"?

— На "четвірку" за п"ятибальною шкалою. Добре, що відчули рівень хокею в російській вищій лізі. Ще одне позитивне враження від сезону — повернули собі титул чемпіона України.

Мрію сам закинути шайбу

Чому ви вирішили стати воротарем?

— Коли мені було 4 чи 5 років, по телевізору йшов матч США—Канада. Ми дивилися поєдинок сім"єю. Тоді я вирішив, що стану голкіпером, мені сподобалася форма воротаря. Вона вирізнялася з-поміж інших. Якби я знав, скільки вона важить... (сміється).

Пригадуєте свій дебют у "Соколі"?

— Було мені 18 років. Вийшов на заміну за 13 секунд до фінальної сирени. А повноцінний матч відіграв через рік. "Сокіл" тоді виграв зустріч. Вона проходила в київському спорткомплексі "Авангард".

Як ви потрапили до НХЛ?

— Після закінчення молодіжного чемпіонату світу-1994 мене помітила команда "Анахайм" і запросила до себе. За океаном я провів 3,5 року. Не вдалося закріпитися у НХЛ — бракувало фарту. Та я не шкодую, що поїхав до США: і школу воротарську пройшов. Наприклад, грати ключкою. Це має велике значення для воротарів в Північній Америці, потрібно допомагати своїм захисникам, виходити з воріт, грати на виході. Давати гольові передачі — у мене двічі це виходило, коли виступав у США та Росії. Мрію закинути шайбу, але це вже як вийде.

У відпустці Карпенко любить рибалити. Синові воротаря 1,5 року.

— Якщо він вирішить стати спортсменом, пораджу йому інший вид спорту, ніж хокей. Утім, хай Сашко вирішує сам, — каже воротар.

1976, 23 липня — Ігор Карпенко народився в Києві
1994 — дебютував у київському "Соколі"
1995 — обраний клубом НХЛ "Анахайм Майті Дакс" на драфті у восьмому раунді
2000 — переможець Євроліги у складі російського "Металурга" (м. Магнітогорськ)
Триразовий чемпіон України. За національну команду провів 65 матчів, пропустив 176 шайб. Одружений, має сина

Зараз ви читаєте новину «"Чемпіонат світу ми провалили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути