середа, 13 червня 2007 15:12

Яшина викупили за 17,5 мільйона доларів

Тиждень тому в Північній Америці закінчився розіграш хокейного Кубка Стенлі. Уперше в його 14-річній історії трофей здобув клуб "Анахайм Дакс". Знаковою в перемозі для "Качок" стала півфінальна серія. У ній "Анахайм" здолав фаворита Кубка Стенлі "Детройт" — найбільш стабільну і титуловану команду Національної хокейної ліги (НХЛ) останнього десятиліття.

У фіналі на "Анахайм" чекала "Оттава", яка обіграла по ходу плей-офф переможця регулярного чемпіонату "Баффало" і мала у своєму складі найрезультативнішу ланку ліги — Альфредссон — Спецца — Хітлі. Саме ця трійка поділила перші три місця у списку найкращих бомбардирів в іграх плей-офф, набравши по 22 очки. А швед Даніель Альфредссон, закинувши 14 шайб, став найкращим снайпером в іграх на виліт.

Однак у наставника "Анахайму" Ренді Карлайла була своя домашня заготовка, щоб нейтралізувати ударне тріо суперників. "Качки" запропонували "Оттаві" жорсткий хокей, який експерти охрестили "рубаловом". Дійшло до того, що знаменитий тренер Скотті Боумен радив головному тренерові "Оттави" Брайану Мюррею розбити провідну ланку.

Хокеїстів "Анахайму" впродовж сезону найчастіше вилучали з майданчика. Вони мають 1427 хв. штрафу. А кидків завдали не так багато — 2582.

Угоду не підписала тільки Росія

Головну роль в успіху "Качок" зіграв генеральний менеджер команди Брайан Бурк, який прийшов до клубу з "Ванкувера" два роки тому. Він повернув форварда Теему Селянне і купив у "Нью-Джерсі" захисника Скотта Нідермайєра, якого було визнано найкращим хокеїстом Кубка Стенлі.

У НХЛ два роки тому була введена "стеля" командної зарплати — $ 39 млн на сезон. Влітку вона була збільшена до $44 млн. Бурк її навіть не використав, він обійшовся $40 461 433. Найбільше у складі володарів Кубка Стенлі заробляють захисники Скотт Нідермайєр ($6,75 млн на рік) та Кріс Пронґер ($6,25 млн). У форвардів ставки були значно нижчими — найоплачуваніший Селянне заробляв $3,75 млн.

Проте найбільший контракт у НХЛ все одно має форвард — чех Яромір Ягр з "Нью-Йорк Рейнджерс" за сезон отримує $8,36 млн. Третім у цьому списку йшов російський нападаючий Олексій Яшин, заробляючи в іншому нью-йоркському клубі — "Айлендерс" — $7,6 млн. Але днями його клуб скористався правилом, згідно з яким він може викупити контракт хокеїста, щоб полегшити зарплатну відомість команди. Яшин став вільним агентом і отримає від "Айлендерса" $17,63 млн упродовж 8 років.

1965 року в НХЛ з"явився перший європеєць — швед Ульф Стернер. А шість років тому клуби НХЛ складались із європейців уже на 30%. Щоправда, зараз їх поменшало — 25%. Минулого сезону в НХЛ грало 262 вихідці зі Старого Світу. Найбільше — 65 хокеїстів — з Чехії. Росія має 51 заокеанського легіонера, Швеція — 46, Фінляндія — 39, Словаччина — 32. Україну після прийняття Олексієм Понікаровським канадського громадянства, у найсильнішій хокейній лізі світу представляє форвард "Тампи" Руслан Федотенко.

"Нью-Йорк Рейнджерс" лідирує за кількістю запрошених європейців. Їх у команді 16, у "Монреаля" — 14, у "Детройта" — 13.

За кожного європейського хокеїста клуб НХЛ гарантує національній федерації та попередній команді гравця $200 тис. Це закріплено у відповідній угоді. Її не підписала тільки Росія. Керівники клубів тамтешньої суперліги вважають суму відступних сміховинною.

Зараз ви читаєте новину «Яшина викупили за 17,5 мільйона доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути