Ексклюзиви
пʼятниця, 31 травня 2013 14:19

Українською мовою справи ще не розглядали: гості з Лозанни відвідали Київ
18

Семінар Спортивного арбітражного суду вперше пройшов в Україні
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Список лекторів та учасників семінару
Програма семінару
Серед присутніх були чимало іноземних гостей

Делегація Спортивного арбітражного суду (КАС) відвідала Київ. Учора, 30 травня, у Будинку футболу відбувся семінар для українських клубів. Гості на чолі із генеральним секретарем КАС Меттью Рібом розповіли присутнім про історію та аспекти діяльності суду, а також дали кілька підказок.

Семінар розпочався о 10 годині ранку і з перервами на каву тривав майже до вечора. Тем для розмов було багато. Тим більше, що подібний захід став дебютним не тільки для України, але і для Східної Європи. Тому не дивно, що крім представників українських клубів різних ліг послухати лекторів приїхали їх колеги з Молдови, Азербайджану, Грузії та Росії (зокрема "Зеніт", ЦСКА, "Рубін", "Волга", "Томь").

"Нам дуже приємно відвідати Київ. Минулого року ми всі спостерігали за Євро-2012. Вітаємо з його успішним проведенням," - урочисто розпочав Меттью Ріб. Далі почав розповідати про створення, основні етапи розвитку та принципи роботи КАС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чому рішення у справі "Металіст" - "Карпати" не виноситься, відомо лише трьом арбітрам"

Штаб-квартира суду знаходиться у Лозанні. Ріб навіть показав фотографію будинку. Дуже симпатична будівля із зеленими ставнями на вікнах. Штат організації налічує 285 арбітрів, які представляють 81 національність. Українців серед них поки немає.

Справу веде комісія з 1 або 3 арбітрів. Загальна процедура триває 6-12 місяців. Апеляція — 4-5 місяців. Правда бувають випадки, коли рішення приймають за 24 години. Це трапляється під час проведення Олімпійський ігор, де працюють спеціальні відділи. Хоча іноді справи тривають роками. Скажімо, "Металіст" і "Карпати" чекають вердикту КАС вже майже три роки.

"Ми враховуємо специфіку спорту і намагаємося діяти якомога швидше. Цивільні суди працюють набагато довше", - відзначив Ріб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Потрібно зачекати ще два тижні. Справа "Металіст" - "Карпати" - важка" - Ріб

Левова частина справ стосується футболу — 45% від загальної кількості. Ще 35% припадає на допінг. Решта — 20% (зміна спортивного громадянства, тощо). У кількісному еквіваленті — це 300-400 справ на рік. 12-15 справ стосуються українських клубів. За словами генсека КАС, це значна цифра у порівнянні з іншими країнами Європи.

"Справи розглядають офіційними мовами КАС — англійською та французькою. Хоча були випадки використання іспанської, італійської, німецької і навіть російської мов. Українською поки не користувалися", - розповів Ріб.

Цікаво, що одна година роботи арбітра КАС коштує 250 швейцарських франків (близько 2100 гривень). Мінімальна вартість процесу - 14 тис. швейцарських франків.

Якщо фігуранти справи не задоволені рішення КАС, його можна оскаржити у Федеральному трибуналі Швейцарії. Процедура триватиме ще 4-5 місяців до прийняття остаточного вердикту. Але там можна оскаржити не факти чи докази, а саму процедуру прийняття рішення КАС.

Після Ріба виступав арбітр КАС Марк Ховелл. Він розповів про приклади справ з порушення контрактів (футболіст — клуб, тренер — клуб). Кілька з них стосувалися українських клубів, зокрема справи "Шахтар" — Матузалем. Виявляється у КАС є навіть "принцип Матузалема".

"Контракти треба поважати", - такий висновок від Ховелла.

Організатори висловили сподівання, що подібний захід стане регулярним.

Лектори семінару:

Генеральний секретар Меттью Ріб — історія і принципи роботи КАС

Керуючий юрисконсульт і голова відділу Арбітражу Вільям Штернхаймер — практика розгляду справ з фінансового fair play, з дисциплінарних питань у футболі, а також з питань невиконання рішень суду

Керуючий юрисконсульт і голова відділу Медіації Луїза Рейлі — арбітражний процес і витрати

Арбітр Марк Ховелл — практика розгляду справ про порушення контрактів у футболі

Зараз ви читаєте новину «Українською мовою справи ще не розглядали: гості з Лозанни відвідали Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути