четвер, 30 травня 2013 18:17

"Потрібно зачекати ще два тижні. Справа "Металіст" - "Карпати" - важка" - Ріб

"Потрібно зачекати ще два тижні. Справа "Металіст" - "Карпати" - важка" - Ріб
"31 травня вердикт не буде оголошений" - генеральний секретар КАС ФОТО: Gazeta.ua

Рішення у справі про нібито договірний матч між харківським "Металістом" і львівськими "Карпатами", який команди зіграли у сезоні 2007-2008 рр., знову перенесено. Вердикт приймуть у середині червня. Про це сьогодні розповів генеральний секретар Спортивного арбітражного суду (КАС) Меттью Ріб.

"31 травня вердикт не буде оголошений. Нам потрібно ще кілька днів, щоб завершити справу. Вона майже готова. У середині червня вона буде остаточно завершена. Нам потрібно зачекати ще два тижні.

Справу ведуть три арбітри. Звичайно, що клуби знають їхні імена, оскільки сторони самі їх обирали. Крім того, вони зустрічалися на слуханнях справи. Це не секрет. Я можу і вам їх назвати — німець Крістіан Дуве, бельгієць Бернард Анотьє та Франсуа Кляйн з Франції. Правда, я вже не пам'ятаю, який клуб кого вибрав, але якщо потрібно можу надати таку інформацію."

Чому все так затягнулося?

"Слухання у цій справі були у квітні 2012-го року. Після цього сторони домовилися відкласти все до осені через проведення в Україні та Польщі Євро-2012. Справді, ця справа важка і зайняла в арбітрів більше часу, ніж зазвичай. Минулого року ми втратили 6-8 місяців через зупинку процедури. Я згоден, ми мали розв'язати цю проблему раніше. Такі справи надзвичайно важкі. Нам потрібно було вислухати свідків, влаштувати перехресний допит, перевірити докази. Тут залучено багато сторін і документів. Це не справа пов'язана з допінгом. Там все просто, адже є висновок з лабораторії".

Можливо запитання прозвучить не коректно, але чи можуть впливові люди з України чи Європи впливати на рішення КАС чи якимось чином тиснути на арбітрів?

"Такі розмови — це чиста спекуляція. У мене немає ніяких доказів, які б підтверджували ваші слова. КАС — це незалежний орган. Звичайно, я не можу поклястися, що ніколи нічого подібного не станеться у майбутньому, але на сьогоднішній день я не маю доказів, які б показали, що на наших арбітрів якось впливали з УЄФА, Федерації футболу України чи ще хтось.

Арбітри, які займаються справою "Металіст" — "Карпати", досвідчені. Багато працювали на міжнародному рівні. Як правило, на наших працівників ніхто не тисне і не намагається на них впливати."

Якщо "Металіст" чи "Карпати" не влаштує вердикт КАС, вони можуть його оскаржити?

"Якщо сторони не будуть задоволені рішенням КАС, то вони можуть звернутися у Федеральний суд Швейцарії. Тоді процедура триватиме ще 4-5 місяців до прийняття остаточного вердикту. Але там можна оскаржити не факти чи докази, а саму процедуру прийняття рішення КАС."

Яка тоді доля рішення КАС? Коли воно набуває чинності?

"Вердикт має бути застосований відразу. Якщо клуб отримає санкції і подасть апеляцію у Федеральний суд, то може подати запит про дозвіл на участь у єврокубках ("Металіст" наступного сезону дебютує у Лізі чемпіонів). Суд може його задовільнити".

Можна сказати, що це найскандальніша справа, яку довелося розглядати КАС?

"Я не знаю, чи вона скандальна, - сміється Ріб. - Це ваші слова. У нас були випадки пов'язані з корупцією. Ми розглядали справу про трьох функціонерів з виконавчого комітету ФІФА. Такі справи не унікальні, але доволі рідкісні. Це треба визнати".

Додамо, що сьогодні у Будинку футболу представники КАС провели спеціальний семінар для українських клубів. Розповідали про різні аспекти своєї діяльності.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібно зачекати ще два тижні. Справа "Металіст" - "Карпати" - важка" - Ріб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути