четвер, 30 травня 2013 16:11

"Чому рішення у справі "Металіст" - "Карпати" не виноситься, відомо лише трьом арбітрам"

"Чому рішення у справі "Металіст" - "Карпати" не виноситься, відомо лише трьом арбітрам"
Маркіян Ключковський представляє інтереси "Металіста" у справі про нібито договірний матч з "Карпатами" ФОТО: Gazeta.ua

Сьогодні у Будинку футболу представники Спортивного арбітражного суду (КАС) провели спеціальний семінар для українських клубів. Послухати гостей із Лозанни прийшов юридичний представник харківського "Металіста" Маркіян Ключковський.

"Такі семінари надзвичайно важливі, - каже Ключковський. - Інформація йде з перших рук від людей, які кожного дня займаються спортивними спорами, зокрема футбольними. Хто як не вони краще знають, як це правильно робити. Велика вдячність та похвала Федерації футболу України та іншим структурам, які організували такий захід."

Ви підготували запитання до представників КАС?

"У мене їх стільки, що одного семінару не вистачить, - сміється Ключковський. - Сподіваюсь, під час перерв на каву випаде можливість задати свої питання. У принципі, вони можуть бути цікавими для всіх.

Зокрема, мова йде про чисто практичні моменти роботи КАС. Наприклад, про публікацію рішень суду. З оприлюдненої сьогодні статистики ми бачили, що за 20 років роботи цього органу було більше, ніж три з половиною тисячі справ. На офіційному сайті КАС на сьогодні опубліковано лише 390. Це десята частина.

Враховуючи, що у справах, які там розглядаються, попередні рішення мають ту чи іншу прецедентну силу, на них треба посилатися. Для юристів, які представляють сторони, це питання стає дуже актуальним. Ці рішення десь потрібно брати, якщо вони не опубліковані".

"Металіст", чиї інтереси ви представляєте у КАС, в очікуванні завтрашнього дня? (31 травня суд мав винести свій вердикт)

"Не знаю. Нічого не можу сказати з цього приводу. Ми, як і всі, чекаємо рішення".

Винесення вердикту знову перенесли. Це може дискредитувати Лозанну?

"Зі свого досвіду скажу, що є різні справи. Деякі можна вирішити за тиждень, а з декотрими треба розбиратися роками. Чому рішення не виноситься, відомо лише тим трьом арбітрам, які цим займаються."

Ви будете запитувати представників КАС про цю справу?

"Це буде некоректно."

Чому Лозанна так довго розглядає справу "Карпат" і "Металіста"?

"Не знаю. Це краще запитати у колег з КАС."

Клуби можуть опублікувати рішення КАС?

"Теоретично, мабуть, можуть. У нас часто публікують речі, які мають бути конфіденційними. На жаль, нічого конкретнішого сказати не можу. Побачимо, коли буде рішення і яким воно буде. Публікація, це мабуть, не основне питання у цій справі.

Насправді, вона не є найдовшою у практиці КАС. Були справи, які розглядали 3-4 роки. Таке буває не часто, але інколи трапляється. Нічого з цим не зробиш."

Часто доводилось відвідувати Лозанну? Мабуть, вже добре все там вивчили.

"Принаймні, я вже знаю, де знаходиться КАС, як туди дістатися і як називаються люди, які там працюють. Безпосередні поїздки у Лозанну не є регулярними. Фізична присутність потрібна тільки на слуханнях, а вони відбуваються один раз або максимум двічі. Зазвичай, це просто листування з різноманітних технічних та процедурних питань. Як справа вимагає, так і спілкуємось."

Який рекорд розгляду справ у КАС?

"Із тих справ, з якими я мав можливість познайомитися — 4,5 роки. Правда, я бачив рішення, які є у публічному доступі. Це 10 частина того, що розглядалося у КАС. Можливо, є й інші. Особливість цього суду у тому, що більшість випадків є однотипними. Всього є 5-6 категорій. Наприклад, допінгові справи подібні між собою. Те саме стосується контрактних та дисциплінарних спорів. Їх доволі швидко розглядають.

Як приклад можу навести справу колишнього тренера "Наполі" Вальтера Маццарі, якого дискваліфікували на три матчі. Він відразу подав апеляцію і її миттєво розглянули, адже стояло питання чи зможе він керувати командою у наступних іграх. Враховуючи специфіку спорту, про що сьогодні багато говорили, КАС старається розглянути ці справи якомога швидше. На Олімпійських Іграх спеціальні відділи КАС вирішують справи за 24 години."

Сьогодні КАС проводить у Києві семінар, а завтра має бути рішення у справі "Металіст" — "Карпати". Це співпадіння?

"Безумовне співпадіння. Люди, які проводять семінар, не мають жодного стосунку до винесення рішення у справі. Вердиктом займаються троє арбітрів, які призначені сторонами. Їх тут немає і ніколи не було. Вони перебувають у різних країнах та різних містах. А люди, які проводять семінар — це адміністрація КАС. Вони жодним чином не впливають на терміни винесення рішення чи його зміст."

Пізніше генеральний секретар КАС Меттью Ріб заявив журналістам, що рішення у справі "Металіст" — "Карпати" знову перненесено. Воно буде прийнято у середині червня.

Зараз ви читаєте новину «"Чому рішення у справі "Металіст" - "Карпати" не виноситься, відомо лише трьом арбітрам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути