вівторок, 17 липня 2012 17:49

"У "Детройті" мені потрібно набрати 5-10 кілограмів" - Кравцов

"У "Детройті" мені потрібно набрати 5-10 кілограмів" - Кравцов
"У першу чергу мені потрібно закріпитися в команді" - Кравцов ФОТО: isport.ua

Центровий В'ячеслав Кравцов підписав дворічний контракт з триразовим чемпіоном НБА"Детройт Пістонс". Зараз екс-гравець БК "Донецьк" перебуває у розташуванні національної збірної України, з якою готується до відбору на Євробаскет-2013.

"Я сам не очікував, що отримаю стільки привітань. З переходом у "Детройт" вітають всі кому не лінь — знайомі і не знайомі. Особливо це стосується моєї сторінки у соціальній мережі вКонтакте. Там мене буквально засипали привітаннями. Дійсно їх було дуже багато, навіть важко порахувати (У Кравцова 3710 друзів)".

Відчуваєте, що своїм переїздом за океан підняли інтерес до баскетболу в Україні?

"Поки не можу про це сказати. У першу чергу мені потрібно закріпитися в команді, регулярно грати, а не бути "лавочником". Не хочеться, щоб люди дивилися матчі моєї команди, а я буду просто сидіти на лавочці і нічого не робити. Повторюсь, мені потрібно завоювати місце у складі і вибороти свої ігрові хвилини. Тоді людям буде цікаво слідкувати за матчами "Детройта".

Як це зробити? У вас є план?

"Потрапити в НБА це одна справа, а закріпитися в команді — зовсім інша. Щоб це зробити потрібно почати працювати з командою. У першу чергу набрати вагу. Думаю, з цим проблем не буде. У команді працюють багато хороших фахівців. Взагалі, у клубів НБА — велика структура. На тренування команди приходять 5-6 тренерів і їх помічники, ті хто подають м'ячі. Потрібно буде багато працювати. Головне, щоб було бажання."

Скільки кілограмів вам треба набрати?

"НБА — це сильна ліга. Баскетболісти там міцніші. Щоб комфортно себе почувати на такому рівні, штовхатися на майданчику мені потрібно додати десь 5-10 кілограмів. У клубі працюють хороші фахівці, вони знають як це зробити. Думаю, у мене буде програма підготовки."

2010-го ви виступали у літній лізі НБА...

"Вона мені не дуже сподобалася. Я грав за команду "Бостон", а наші матчі проходили в Орландо. Кожному хочеться себе проявити. Баскетболу 5 на 5 не виходить. Хто першим заволодів м'ячем, той і починає щось під себе будувати. Не можу сказати, що це допомогло мені у майбутньому."

Як виник варіант з "Детройтом"?

"У кожному клубі працюють скаути, які їздять світом і переглядають гравців. Коли у команди виникає інтерес до якогось баскетболіста, приїжджають скаути, збирають інформацію, дивляться матчі. Так було і зі мною. Представники "Детройта" переглядали мене у єврокубках та на стадії плей-офф. Напевне, потім вони сіли за стіл переговорів разом з менеджерами та тренерами команди і прийняли рішення. Після цього клуб вийшов зі мною на зв'язок."

Ви знали, що вас ведуть скаути?

"Ні. Про це я дізнався пізніше. Коли ми грали фінальну серію Суперліги з "Азовмашем". Я не хотів радіти завчасно, адже конкретної пропозиції ще не було. А скаути постійно їздять світом і дивляться гравців. Їх присутність на матчах ще нічого не гарантує.

А коли мені зателефонували з "Детройта", то переїзд в НБА став реальнішим. Є кілька копій контракту — моїм європейському та американському агентам, клубу і мені. З паперами довелося трохи повозитися, поставити чимало підписів. Їх було зовсім не чотири.

Підписував папери у Южному, де збірна України проводила тренувальний збір. "Детройт" прислав свого кур'єра з контрактом. Не скажу, що у договорі є щось особливе. Стандартна угода. Займає десь 15-20 сторінок. Довелося їх читати. Угоду складав мій агент разом з клубом, тому все було в нормі, без будь-яких помилок. Не було такого, що мені принесли папери і сказали підписати їх."

Дивилися матчі "Детройта" у минулого сезоні?

"Я давно не бачив поєдинків НБА. У мене не було такого каналу. Дивитися онлайн-трансляції я не міг, адже вони починалися, коли в Україні була 3-4 година ранку. Мені прислали диски з матчами "Детройта". Буде дуже цікаво подивитися схему гри команди."

Знайомі з кимось із гравців "Детройта"?

"Так. 2009-го року я виставлявся на драфт НБА. Перед цим я їздив на тренування у різні команди. Інформація про гравців у них є, але вони все одно хочуть подивитися на баскетболістів. Я побував у кількох містах, провів по одному тренуванню у кожній команді. Так вийшло, що я постійно перетинався зі шведом Джонасом Джеребко. Ми з ним разом проводили багато часу - їли, ходили магазинами, відпочивали. Тоді "Детройт" задрафтував його. Він відразу почав грати у команді. Можна сказати, що це мій перший знайомий у клубі, якого я більш-менш знаю. Тепер він розповість мені що і як."

Говорили з ним після підписання контракту?

"Так. Я приїжджав в США, проходив медогляд, знайомився з менеджерами і тренерами. Бачив Джонаса, ми трохи спілкувалися. Сказав, що буде радий бачити мене у команді, адже минулого сезону Джеребко був єдиним європейцем у складі. Думаю, йому було трохи сумно.

Тренери запитували про мою сім'ю і про минулий сезон. У нас відбулась звичайна розмова. Нічого незвичайного."

Збірну України тренує Майк Фрателло, який працював з чотирма командами НБА. Що він сказав вам?

"Привітав мене. Сказав, щоб я був обережним, беріг своє здоров'я і продовжував працювати. Баскетбол — травматичний вид спорту. Потрібно постійно тримати себе у тонусі, щоб не отримати якусь дурну травму."

В НБА виступає Кирил Фесенко. Спілкувалися з ним?

"Так. Він привітав мене. Дав кілька дрібних порад."

Коли ви приєднаєтесь до команди?

"Матчі збірної завершаться 8 вересня. Планую бути у Детройті 15-17 вересня. Перший тиждень поживу у готелі. За цей час потрібно обзавестися постійним житлом. Мені дадуть список квартир, які можна орендувати. У Детройті майже такий самий клімат, як в Україні. Мені сказали, що зимою температура повітря -10, а влітку спекотно. Мені таке підходить."

Як у вас з англійською мовою?

"З цим проблем не виникне. Майже всі мої наставники були іноземцями. У моїх командах грали легіонери, тому я мав постійну практику мови. Мені вдалося добре вивчити англійську."

Додамо, що сьогодні в Южному стартує другий Міжнародний баскетбольний турнір AeroSvit Cup-2012. Суперниками збірної України будуть національні команди Білорусі, Ізраїлю та Румунії.

Зараз ви читаєте новину «"У "Детройті" мені потрібно набрати 5-10 кілограмів" - Кравцов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути