четвер, 30 грудня 2010 18:45

Тріумф Моурінью, Пауль та нові чемпіони - найважливіше у світовому спорті - 2010

Тріумф Моурінью, Пауль та нові чемпіони - найважливіше у світовому спорті - 2010

ТОП спортивних подій 2010 року у світі – версія Gazeta.ua

Олімпіада-2010 у Ванкувері: рекорд Канади та антирекорд Росії

На Іграх-2010 у Ванкувері збірна Канади встановила абсолютний рекорд за кількістю золотих медалей, завойованих представниками однієї країни на зимових Олімпійських іграх - 14.

Колишній рекорд - 13 золотих медалей - належав збірним СРСР (Інсбрук-76, де розігрувалися 37 комплектів нагород) і Норвегії (Солт-Лейк-Сіті-2002, 75 комплектів).

Збірна Росії зайняла 11-е місце в неофіційному медальному заліку Олімпіади у Ванкувері.

Хуан Антоніо Самаранч не дожив до свого 90 року народження

21 квітня помер колишній президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) іспанець 89-річний Хуан Антоніо Самаранч. Він очолював МОК з 1980 по 2001 рік, було 89 років. Довше за Самаранча Міжнародним олімпійським комітетом керував тільки засновник сучасного олімпійського руху француз П'єр де Кубертен. Новим президентом МОК став бельгієць Жак Рогге, який досі займає цю посаду.

НБА: "Озерні" взяли 16-ий титул

"Лос-Анджелес Лейкерс" стали чемпіонами Національної баскетбольної асоціації, обігравши у сьомому матчі фінальної серії "Бостон Селтікс" з рахунком 83:79 (14:23, 20:17, 19:17, 30:22). Команда завоювали 16-й титул чемпіона НБА у своїй історії.

НХЛ: "Чикаго" вчетверте завоював Кубок Стенлі

Клуб НХЛ "Чикаго Блек Хокс" виграв Кубок Стенлі. У шостому матчі фінальної серії з "Філадельфією Флайерс" "Чикаго" переміг з рахунком 4:3.

Володарем "Конн Смайт Трофі" - призу найціннішому гравцеві плей-офф - став 22-річний капітан "Чикаго"Джонатан Тейвс, який набрав 29 очок у 22 матчах Кубка Стенлі сезону-2009/10.

Мадридський "Атлетіко" виграв першу Лігу Європи

12 травня у німецькому місті Гамбург мадридський "Атлетіко" переміг у фінальному матчі Ліги Європи лондонський "Фулхем" з рахунком 2:1. Дублем відзначився уругваєць Дієго Форлан. "Матрацники" стали першими переможцями Ліги Європи - турніру, який прийшов на зміну Кубку УЄФА.

"Інтер" Жозе Моурінью підкорив Лігу Чемпіонів

Міланський "Інтер" обіграв мюнхенську "Баварію" у фіналі Ліги чемпіонів, який пройшов увечері 22 травня в Мадриді на стадіоні "Сантьяго Бернабеу". "Інтер" виграв з рахунком 2:0 завдяки двом голам аргентинського форварда Дієго Міліто.

Міланський клуб виграв Лігу чемпіонів вперше з 1965 року (тоді цей турнір називався Кубком чемпіонів). Це третя перемога "Інтера" в турнірі.

Іспанія виграла перший африканський Мундіаль

Чемпіоном світу з футболу 2010 року стала збірна Іспанії. У фінальному матчі чемпіонату в ПАР 11 липня іспанці перемогли збірну Нідерландів з рахунком 1:0. Іспанія вперше завоювала Кубок світу з футболу.

Два тайми основного часу закінчилися нульовою нічиєю. У додатковий час на 116-й хвилині гол у ворота голландців забив Андрес Іньєста.

У минулому збірна Іспанії жодного разу не виходила навіть до півфіналу першості планети. Голландці програли свій третій фінал чемпіонату світу. Нідерланди доходили до вирішального матчу в 1974 і 1978 роках.

Це перший чемпіонат світу з футболу, який проводився на Африканському континенті.

Світ дізнався про восьминога Пауля

26 жовтня в океанаріумі німецького міста Обергаузен помер восьминіг-провісник Пауль.

Через деякий час у закладі з'явився новий головоногий-віщун – Пауль Другий.

Восьминіг прославився, бо дав правильні прогнози на вісім матчів футбольного Кубка світу-2010 - передбачив результати усіх матчів збірної Німеччини, а також результат фіналу.

Пауль з'явився на світ десь у січні 2008 року. Народився в Англії, пізніше його перевезли до Німеччини.

Себастьян Феттель побив рекорд Хемілтона

Гонщик команди Формули-1 Red Bull Себастьян Феттель здобув перемогу в Гран-прі Абу-Дабі. Його головні конкуренти в чемпіонаті, напарник Марк Веббер і пілот Ferrari Фернандо Алонсо, закінчили гонку лише на восьмій і сьомій позиції відповідно. Завдяки цьому, Феттель став чемпіоном Формули-1 2010 року.

Себастьян став наймолодшим чемпіоном світу в історії Формули-1. Він завоював титул у віці 23 років і 137 днів та перевершив досягнення Льюїса Хемілтона, який став чемпіоном світу в 23 роки і 299 днів.

Сербські тенісисти вперше виграли Кубок Девіса і поголили голови

Збірна Сербії вперше перемогла на Кубку Девіса - найпрестижнішому командному тенісному турнірі.

У фінальному матчі вони перемогли французів із рахунком 3:2. Раніше Сербія ніколи не проходила далі першого кола.

Перед нагородженням сербські тенісисти поголили голови.

Жіноча збірна Італії з тенісу вдруге в історії стала володаркою Кубка Федерації, перегравши у фінальній зустрічі суперниць із США.

Блаттер віддав ЧС-2018 Росії, а ЧС-2022 – Катару

Сусіди з Росії отримали право провести чемпіонат світу з футболу 2018 року. Про це на офіційній церемонії в Цюріху оголосив президент ФІФА Йозеф Блаттер.

Росія отримала більшість голосів членів виконкому, випередивши Англію і дві спільні заявки - Іспанію з Португалією і Бельгію з Голландією.

Чемпіонат світу 2022 року вперше пройде в арабській країні. Мундіаль прийме маленький Катар.

ЧС-2014 пройде у Бразилії.

Ісландські футболісти показали світу, як треба святкувати голи

Ісландська команда "Стярнан Стьорнуннар" стала популярною у липні цього року. Відеозаписи святкувань їх голів ставали хітами Інтернету.

Ісландці імітували катання на велосипеді, народження дитини, ловлю риби, греблю, плавання, вибух гранати, відвідини туалету.

Домашній стадіон "Стярнана" розрахований на одну тисячу місць. Цей сезон команда закінчила на восьмому місці.

Фергюсон переплюнув Метта Басбі

Легендарний наставник "Манчестер Юнайтед" сер Алекс Фергюсон побив рекорд не менш легендарного сера Метта Басбі за кількістю днів, проведених на посаді наставника "МЮ". Басбі керував командою протягом 24 років 1 місяць і 16 днів.

68-річний Фергюсон очолив "Юнайтед" у листопаді 1986 року і з того часу не розлучається з командою ось вже більше 24 років.

Каролін Возняцкі стала першою ракеткою світу

20-річна данська тенісистка Каролін Возняцкі стала першою ракеткою світу. Вона посунула з вершини рейтингу американку Серену Вільямс.

Каролін виграла два найбільших турніри азійської серії в Токіо та Пекіні. Остання перемога в Китаї стала для неї шостою за рік та забезпечила перший рядок рейтингу.

Тенісистка стала другою наймолодшою найкращою ракеткою в історії, яка не вигравала жодного турніру серії Великого Шолома.

Менні Пакіао набоксував на абсолютний рекорд

Філіппінець Менні Пакіао став чемпіоном світу в першій середній вазі за версією WBC (Всесвітня боксерська рада). У титульному бою він здобув перемогу над мексиканцем Антоніо Маргаріто одностайним рішенням суддів. З урахуванням цієї перемоги Пакіао завоював титули у восьми вагових категоріях, що є абсолютним рекордом. Філіппінця часто називають найкращим боксером світу незалежно від вагової категорії.

Зараз ви читаєте новину «Тріумф Моурінью, Пауль та нові чемпіони - найважливіше у світовому спорті - 2010». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути