Ексклюзиви
середа, 21 квітня 2010 15:38

Помер довічний президент МОК Хуан Антоніо Самаранч

Помер довічний президент МОК Хуан Антоніо Самаранч

Помер колишній президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) іспанець Хуан Антоніо Самаранч, повідомляє AFP. У вівторок, 20 квітня, Самаранч був доставлений в лікарню Барселони з гострою серцевою недостатністю, лікарі оцінювали його стан як дуже важкий. Самаранчу, який очолював МОК з 1980 по 2001 рік, було 89 років.

Останніми роками у Самаранча нерідко турбували проблеми зі здоров"ям. У жовтні минулого року він був доставлений з серцевим нападом в лікарню Монако, але тоді напад виявився не серйозним.

Довше Самаранча Міжнародним олімпійським комітетом керував тільки засновник сучасного олімпійського руху француз П"єр де Кубертен. Після Самаранча президентом МОК став бельгієць Жак Рогге, який досі займає цю посаду.

Як відзначає Associated Press, на посаді президента МОК Самаранч довелося зіткнутися з бойкотами Олімпійських ігор, суддівськими і допінговим скандалом, комерціалізацією спорту і вирішувати питання про участь в Олімпіадах професійних спортсменів. При цьому іспанця часто називають однією з ключових фігур в історії сучасного олімпійського руху.

Після того, як Самаранч залишив посаду президента МОК, він багато подорожував і підтримував кандидатуру Мадрида в боротьбі за право прийняти літні Олімпійські ігри 2012 і 2016 року. Проте в боротьбі за Ігри-2012 іспанська столиця програла Лондони, а за Ігри-2016 - Ріо-де-Жанейро. Самаранчу було присвоєно звання почесного довічного президента МОК.

За матеріалами Лента

Зараз ви читаєте новину «Помер довічний президент МОК Хуан Антоніо Самаранч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути