неділя, 20 січня 2019 20:11

Травма могла закінчити не лише його кар'єру, але й життя - історія Петра Чеха

На тижні легендарний чешськи воротар Петр Чех оголосив, що по завершенні цього сезону завершить професійну кар'єру. Рішення для багатьох виявилось несподіваним. Петру 36 років, і якщо для польового гравця, це вже поважний вік, то голкіпери з легкістю грають до 40. Але з іншого боку, за свою кар'єру, він виграв все що міг виграти на клубному рівні, і можливо він вирішив, що треба більше часу приділяти собі та своїй сім'ї.

Петр народився у чешському місті Плзень, там же й зробив свої перші кроки в футболі. Чех починав свою футбольну кар'єру в молодіжному складі клубу "Вікторія" на позиції лівого нападника. І лише в 10 років на одному з тренувань Петр вперше став на ворота. Голкіпером Петр виявився дуже здібним. Завдяки високому росту, відносно малій вазі і стрибучості він швидко став гордістю тренерів. Однак дебютувати у професійному футболі в цьому клубі йому не вдалось.

На професійному рівні Чех дебютував за клуб "Хмел" у 1999 році в сімнадцятирічному віці. Загалом за клуб Петр відіграв 27 матчів, влітку 2001 року потім перейшов у празську "Спарту". В складі пражан встановив національний рекорд - 1004 хвилини без пропущених м'ячів

  Молодий Петр Чех захищає ворота празської "Спарти"
Молодий Петр Чех захищає ворота празської "Спарти"
Але і в столичному клубі Чех надовго не затримався. Вже через рік Петр перебрався у французький "Ренн". Чех був викуплений французьким клубом за €5 млн в липні 2002 року. Завдяки чудовій грі чеського воротаря, команда досягла півфіналу Кубка Франції і зайняла 9 місце у вищому дивізіоні в сезоні 2003/2004. Загалом в чемпіонаті Франції він провів 70 матчі, з яких 22 були сухими.
  Чех рятує "Ренн" від пропущеного м'яча
Чех рятує "Ренн" від пропущеного м'яча
Після феноменальних років у Франції, Петр привернув до себе увагу грандів. Найбільш наполегливим виявився лондонський "Челсі", з яким він і підписав головний контракт свого життя, який приніс йому десятки трофеїв, та ледь не коштував життя.
Приїхавши в "Челсі", Чех не відразу став першим номером. В клубі вже був італієць Карло Кудічіні, який вважався найкращим воротарем англійської Прем'єр-ліги. Однак, під час передсезонної підготовки Кудічіні зробив кілька помилок і його місце зайняв Чех. У 2005 році він побив рекорд Петера Шмейхеля, не пропустивши жодного гола протягом 11 ігор і 35 хвилин (1025 хвилин). За це досягнення Чех отримав прізвисько "Містер Зеро".
  Петр отримав травму, яка загрожувала не тільки його кар'єрі, але й життю
Петр отримав травму, яка загрожувала не тільки його кар'єрі, але й життю
4 жовтня 2006 року в матчі з клубом "Редінг" вже на першій хвилині матчу Чех отримав важку травму голови (втиснутий перелом черепа) під час зіткнення зі Стівеном Хантом. Зі стадіону його відвезли міської лікарні, а вже ввечері він був переведений в нейрохірургічне відділення, де йому була зроблена операція. Після цього кар'єра голкіпера перебувала під загрозою.
Однак Петр зумів оговтатися від пошкодження раніше за встановлений термін і продовжив демонструвати добру гру у воротах. Щоб уникнути отримання повторної травми голови, воротар і дотепер виходить на поле у спеціально виготовленому для нього захисному шоломі, завдяки якому отримав прізвисько "Танкіст".
Захисний шолом не спричинив жодного негативного впливу на феноменальну гру Чеха. За 11 років в "Челсі" він встиг виграти десятки внутрішніх трофеїф, кілька разів визнавався найкращим воротарем АПЛ та Ліги чемпіонів.
  Шолом "танкіста" не завадив Петру стати чотириразовим чемпіоном Англії
Шолом "танкіста" не завадив Петру стати чотириразовим чемпіоном Англії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наркотики, свобода, депресія - такого Буффона ви ще не бачили

Згодом, коли з оренди повернувся Тібо Куртуа, молодого голкіпера потрібно було утримати в клубі. Тому Чех сів на лавку запасних. У літку 2015 перейшов до лондонського Арсеналу. Там він за перші матчі завоював Суперкубок Англії з футболу, у матчі проти свого колишнього клубу - "Челсі".
Зараз ви читаєте новину «Травма могла закінчити не лише його кар'єру, але й життя - історія Петра Чеха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути