четвер, 21 червня 2018 11:09

Росія лякала Мухаммеда Алі

 

Незадовго до старту Олімпіади-1980 і завершення своєї кар'єри Мухаммед Алі відвідав Радянський Союз. Вісім днів він перебував у Москві, а також мусульманських центрах Ташкенті і Самарканді. 21 червня 1978 року повернувся в Нью-Йорк літаком "Аерофлоту". Після візиту заявив: "Росія лякає мене - люди в автобусах виглядають так, наче їх везуть на електричний стілець".

Візит мав сприяти ідеологічній популярності СРСР у світі. Його ініціював посол СРСР в США Анатолій Добринін. І легендарний боксер прийняв запрошення радянського уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мохаммед Алі мав проблеми зі здоров'ям перед останнім боєм

Прилетів Мухаммед з третьою дружиною – фотомоделлю Веронікою Порш Алі, а також із членами своєї команди. Наступний ранок по приїзді Алі розпочав з пробіжки центром Москви, біг по Красній площі, неподалік Мавзолею. Це викликало занепокоєння в різних інстанціях, відповідальних за американську делегацію. Врешті зобов'язали перекладача ночувати у готелі і бути готовим до несподіванок з боку гостя.

Невдовзі після візиту журнал "Огоньок" написав, що в ті дні маніяк із сокирою полював за боксером, коли той бігав московськими вулицями. Про це, звісно, не знав Алі. На прес-конференції він захоплювався безпекою на вулицях. За деякий час згаданий маніяк зарубав біля одного з центральних готелів столиці трьох шведів.

Маніяк із сокирою полював за Мухаммедом Алі, коли той бігав московськими вулицями

Звичайно, радянське керівництво не могло втриматись від спокуси ідеологізувати візит великого боксера, використати його ім'я, зробити ворогом "загниваючого капіталізму". Почали переписувати його образ. Якщо раніше він поставав у ролі сумнівної, ексцентричної особи, то тепер перетворився в артистичну натуру, яка прекрасно співає, малює, вирізняється неабияким розумом і дотепністю. Невдовзі після введення радянських військ в Афганістан Мухаммед Алі різко засудив політику Москви і відвідував мусульманські країни Азії та Африки із закликом бойкотувати московську Олімпіаду. В СРСР довелося знов переглядати ставлення до Алі.

Після повернення з Азії Мухаммед Алі провів у тренувальному залі ЦСКА показові бої з найсильнішими радянськими важковаговиками – Євгеном Горстковим, Петром Заєвим та Ігорем Висоцьким. З кожним боксував по раунду. Спортивного значення ці поєдинки не мали.

Зустрівся Алі також з генсеком ЦК КПРС Леонідом Брежнєвим. Отримав у подарунок годинник і трилогію з автографом.

Зараз ви читаєте новину «Росія лякала Мухаммеда Алі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути