середа, 27 вересня 2017 22:36

"Операція пройшла успішно, але пацієнт помер": як "Шахтар" грав з "Манчестер Сіті" в Лізі чемпіонів
18

“Шахтар” програв “Манчестер Сіті” у матчі Ліги чемпіонів з рахунком 0:2
Фото: Ірина Козюпа
Стадіон “Манчестер Сіті”
“Шахтар” програв “Манчестер Сіті” у матчі Ліги чемпіонів з рахунком 0:2
“Шахтар” програв “Манчестер Сіті” у матчі Ліги чемпіонів з рахунком 0:2
Передматчева прес-конференція Паулу Фонсеки і Тараса Степаненка

Донецький "Шахтар" програв англійському "Манчестер Сіті" в матчі другого туру групового етапу Ліги чемпіонів — 0:2. Сенсації не трапилося, але для команди Хосепа Гвардіоли гра зовсім не вийшла легкою прогулянкою.

На перерву команди пішли за рахунку 0:0. Капітан "Шахтаря" Андрій П'ятов відбив пенальті Серхіо Агуеро. А гра "гірників" показала, що команда може поборотися за вихід у плей-оф Ліги чемпіонів. Перемога над "Наполі" не була випадковою. Все у цій групі ще попереду.

Паулу Фонсека взяв в Манчестер 20 гравців. "Шахтар" прилетів в Англію в той момент, коли "МЮ" вилетів на свій матч Ліги чемпіонів проти московського ЦСКА, а Хосеп Гвардіола давав свою передматчеву прес-конференцію.

"Пеп з великою повагою говорив про "Шахтар", - ділиться своїми враженнями від виступу іспанця один з кількох англійських журналістів, які прийшли на передматчеві медіа-заходи "гірників" на стадіоні "Етіхад". - Гвардіола зізнався, що дуже важливо донести до своїх гравців, що легко з українською командою не буде".

Автор: Ірина Козюпа
  Стадіон “Манчестер Сіті”
Стадіон “Манчестер Сіті”

Фонсека, який не приховує, що йому дуже імпонують ідеї Хосепа і сам наставник, підрахував, що за останні шість матчів "Сіті" забив 26 м'ячів і пропустив тільки 2.

"Ми зустрінемося з однією з найкращих команд світу, яка найкраще за всіх грає в атаці. Але нам немає чого боятися. Ми багато працювали у минулому сезоні, щоб отримати цей бонус", - зізнається Паулу.

Португалець досить поетично оцінив важливість і можливості, які Ліга чемпіонів дає "Шахтареві" і Україні.

"Матч з "МанСіті" - чудовий спосіб підняти престиж України і показати, що там є футбол", - вважає Паулу.

Автор: Ірина Козюпа
  Передматчева прес-конференція Паулу Фонсеки і Тараса Степаненка
Передматчева прес-конференція Паулу Фонсеки і Тараса Степаненка

Популярна тема серед іноземних журналістів - "Як "Шахтареві" грати далеко від дому?"

Фонсека відверто відповів, що йому як іноземцеві, важко говорити про політичну ситуацію в Україні.

Разом з тренером на прес-конференцію прийшов один із трьох віце-капітан "Шахтаря" Тарас Степаненко. Півзахисника запитували не стільки про майбутню гру, як про скандал з позитивною допінг-пробою Даріо Срни.

"Ми дуже його підтримуємо. Впевнений, що це якийсь збіг обставин, який не залежить від самого Даріо. Ми в будь-якому випадку повинні йти вперед. Команда не може залежати від однієї людини", - тверезо оцінив ситуацію Тарас.

Після цього "Шахтар" провів тренування на стадіоні "Етіхад". Арена дуже вразила двома речами. На одній з трибун розміщений банер з написом "Манчестер дякує вам, шейх Мансур". Уявіть, що на українських стадіонах розмістили подібні плакати з вдячністю власникам клубів.

Автор: Ірина Козюпа
  Передматчеве тренування “Шахтаря” на стадіоні “Етіхад”
Передматчеве тренування “Шахтаря” на стадіоні “Етіхад”

А друга річ - "Сад пам'яті". Біля входу для преси розташовані дві клумби, де фанати "Сіті" вшановують пам'ять своїх друзів і родичів. Залишають там фото, іграшки, інші символічні предмети і навіть прах померлих з дозволу адміністрації клубу.

Часто тренери і футболісти люблять повторювати, що у футболі дрібниць не буває. Працюючи на матчі "Манчестер Сіті" розумієш, як це виглядає на практиці. Тут все продумано до найменших деталей.

Топ-клуб — це ціла корпорація. Недостатньо мати одного з найкращих тренерів світу і зірковий склад гравців, щоб вважатися грандом. Треба, щоб кожна ланка клубу функціонувала на високому рівні.

Працювала на різних стадіонах у різних країнах Європи, але таких якісних умов роботи для преси не часто зустрічала. Конференц-зал зі столами, ложа-преси з чудовим оглядом поля і моніторами, хорошої якості інтернет, привітні працівники, смачний кейтерінг — таке хочеться бачити на кожному стадіоні.

Тут вміють робити з матчу шоу в хорошому сенсі цього слова. Вболівальникам є сенс приходити на стадіон за кілька годин до стартового свистка, тому що тут є чим себе зайняти і можна гарно провести час. Клуб навіть запросив танцювальний ансамбль в національних українських костюмах, який перед стадіоном розважав фанатів народними танцями. Нам приємно і місцевим цікаво більше дізнатися про країну команди суперника. Відразу видно, що господарі готувалися до гри.

На Лігу чемпіонів Олександр Зінченко не заявлений, але гратиме в матчах АПЛ і Кубка Англії

В "Манчестер Сіті" виступає футболіст збірної України Олександр Зінченко. На Лігу чемпіонів він не заявлений, але все одно клуб задіяв його у матчі. Перед грою диктор взяв у півзахисника невеликий коментар. Зінченко відповідав англійською. А потім Олександр спілкувався з вболівальниками, фотографувався з ними і роздавав автографи.

"Алекс — хороший хлопець. Його люблять у роздягальні "Манчестер Сіті", а він поважає команду, - скаже після матчу Гвардіола. - На Лігу чемпіонів він не заявлений, але гратиме в матчах АПЛ і Кубка Англії".

Хосеп розглядає варіант з тим, щоб задіяти Олександра на позиції лівого захисника замість травмованого Бенжамена Менді.

Один із працівників служби охорони "Манчестер Сіті" зізнався, що за "Сіті" вболіває більше 60% мешканців міста. А конкуренція з "Юнайтед" змушує обидва клуби розвиватися.

Автор: Ірина Козюпа
  Стадіон “Манчестер Юнайтед”
Стадіон “Манчестер Юнайтед”

До речі, про "МЮ". Так як Манчестер доволі промислове місто з невеликою кількістю туристичних пам'яток, стадіон "Олд Траффорд" - це місце, яке притягує туристів. Тури по арені дуже і дуже популярні. А у фан-шопі якийсь абсолютно неймовірний вибір атрибутики.

Ще одне цікаве місце Манчестера — Національний музей футболу у центрі міста. Тут вся історія англійського футболу, багато інтерактиву, вражаючі експонати і вільний вхід.

Автор: Ірина Козюпа
  Національний музей футболу Англії
Національний музей футболу Англії

На "Олд Траффорд" зустріла фаната "Шальке", який замовив тур стадіоном, потім планував побувати в музеї футболу, а вечером подивитися матч "МанСіті" - "Шахтар". Далі у нього поїздка на футбол в Лондон і Дублін. Оце відпустка у хлопця.

"Етіхад" не зібрав повних трибун на матчі, а вболівальники взагалі засвистали гімн Ліги чемпіонів. Ще одна перевага топ-клубу — можливість диктувати свої правила. УЄФА забороняє транслювати матч на екранах стадіону. В "Сіті" на це не зважають. Працівники прес-служби у стильних костюмах з клубними значками двічі розносили стартові протоколи матчу — від УЄФА і власне від самого клубу.

У гостьовому фан-секторі було близько сотні вболівальників "Шахтаря". Їм непросто було переспівати фанатів "Сіті", але моментами на "Етіхаді" дуже виразно звучали гасла і співи українців.

Автор: Ірина Козюпа
  Старт матчу “Манчестер Сіті” - “Шахтар”
Старт матчу “Манчестер Сіті” - “Шахтар”

Англійці вміють створити гарну атмосферу на матчі і добре розбираються у футболі. Кожна вдала дія своєї команди винагороджується оплесками, а атака змушує зриватися весь стадіон з місця.

А ще кожного гравця, який йде з поля, проводжають оплесками. Навіть, якщо він провалив матч, або не реалізував пенальті.

У скандинавських країнах про такі матчі говорять: "Операція пройшла успішно, але пацієнт помер". "Шахтар" програв, але залишив гарне враження. Гвардіола на прес-конференції довго перечисляв прізвища гравців донецької команди.

Дивився всі матчі "МанСіті". Цього року їм ще не протистояла команда, яка створила їм стільки клопотів

"Шахтар" - одна з найкращих команд, проти яких я коли-небудь грав. Їх стилю дуже важко протистояти", - сказав іспанець після матчу.

"Дивився всі матчі "МанСіті". Цього року їм ще не протистояла команда, яка створила їм стільки клопотів. Тому я незадоволений поразкою. Але пишаюся командою", - це вже післяматчева реакція Фонсеки.

Відразу після стартового свистка тренери про щось душевно поговорили. Паулу не захотів ділитися деталями. І все-таки цікаво, що йому сказав Гвардіола?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У плані тактики він - один з найкращих у світі": хто став творцем перемоги "Шахтаря" над "Наполі"

Наступний матч у Лізі чемпіонів "Шахтар" зіграє на виїзді проти нідерландського "Фейєнорда". Зустріч пройде 17 жовтня о 21:45. Наш сайт проведе текстову онлайн-трансляцію зустрічі. Прямий ефір на каналі "Україна".

Зараз ви читаєте новину «"Операція пройшла успішно, але пацієнт помер": як "Шахтар" грав з "Манчестер Сіті" в Лізі чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути