пʼятниця, 15 вересня 2017 20:12

"У плані тактики він - один з найкращих у світі": хто став творцем перемоги "Шахтаря" над "Наполі"
7

Паулу Фонсека — головний творець перемоги “Шахтаря” над “Наполі”
Фото: shakhtar.com
Паулу Фонсека — головний творець перемоги “Шахтаря” над “Наполі”
Паулу Фонсека — головний творець перемоги “Шахтаря” над “Наполі”
Паулу Фонсека — головний творець перемоги “Шахтаря” над “Наполі”
Паулу Фонсека — головний творець перемоги “Шахтаря” над “Наполі”

"Найголовніше - правильна підготовка і мотивація футболістів" - каже наставник донецького "Шахтаря" Паулу Фонсека після перемоги над італійським "Наполі" в Лізі чемпіонів (2:1).

У минулому сезоні "гірники" вилетіли з кваліфікації єврокубка від скромного швейцарського "Янг Бойз". Цього року "Шахтар" розпочинає груповий етап із сенсаційної і красивої перемоги над однією з найкращих команд Європи. Якщо не за титулами, так за грою точно.

І творець цієї перемоги - не Тайсон чи Факундо Феррейра, які забивали м'ячі, а тренер. Це перша топ-робота Паулу Фонсеки на посаді донецького клубу.

Перемога не затьмарила голову ні Паулу, ні команді загалом: усі твердо стоять на ногах. Розуміють, "Шахтар" змусив себе поважати, але ступінь складності подальших матчів тільки зростатиме

На початку цього сезону ми писали, що португалець не може вирішити ігрові проблеми "Шахтаря". Матч проти "Наполі" показав, що такі думки Фонсека спростував. А головне - перемога не затьмарила голову ні Паулу, ні команді загалом: усі твердо стоять на ногах. Розуміють, "Шахтар" змусив себе поважати, але ступінь складності подальших матчів тільки зростатиме.

"Я знаю багатьох наставників, прочитав безліч книжок і спілкуюся з багатьма гравцями з топових команд. Фонсека у плані тактики є одним із найкращих у світі. Якщо говорити про лідерство, то минулий сезон сам за себе все сказав. Нам вдалося поставити свою гру і виграти все, що запланували", - розповів нам в інтерв'ю права рука Паулу Нуну Кампуш на старті сезону.

У свій перший рік роботи в "Шахтарі" португальський тренерський штаб виграв з командою всі внутрішні трофеї. Прийшов час показати себе в Європі.

"У тактичному плані Фонсека переграв тренера італійців Саррі. Грамотно перебудовувалися під атаки суперника, швидко виходили в контратаки. Були уважні в обороні. Кілька разів урятував голкіпер П'ятов. Це найкраща гра Андрія за останні три роки. Він працював упевнено й руками, й ногами", - сказав нам колишній нападник "Шахтаря" Віктор Грачов після матчу.

Паулу очолив "Шахтар" 31 травня 2016 року. Контракт з клубом розрахований на 2 роки. На презентації у Фонсеки запитали, чи планує він перевезти до Києва свою сім'ю.

"Дружина і діти поки що залишаться в Португалії, але це ніяк не пов'язано з політичною ситуацією і нестабільністю в Україні. Моєму синові 16 років, а дочці - 11. Діти вчаться в школі і просто не можуть так швидко змінити країну і мову.

Одного разу журналісти зустріли тренера "Шахтаря" з дружиною, дітьми та друзями у парку біля Батьківщини-матері

Дружина і діти будуть дуже часто приїжджати, оскільки ми не можемо довгий час проводити один без одного. Ми бачитимемося. Крім того, дружина не хоче ризикувати, тому що знає, що в Україні дуже вродливі дівчата", - пожартував тоді Паулу.

Сім'я справді відвідувала наставника в Києві. Одного разу журналісти зустріли тренера "Шахтаря" з дружиною, дітьми та друзями у парку біля Батьківщини-матері.

"Ми з дружиною познайомилися в школі, коли нам було 17-18 років. Я вже одружений 20 років! Одружилися ми дуже рано. Мені було 22. І ми обидва поїхали з міста, в якому вчилися, на північ Португалії. Моя сім'я, мої діти – велика підтримка для мене.

Чим займається дружина? Після школи вона пішла на бухгалтерські курси. Зараз працює в державній компанії. Вона підштовхнула мене до вступу до вузу. Я два роки вчився, можна сказати, на директора. Вона свій курс закінчила, а я ні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога в матчах з великими командами — це питання одного метра": як працює аналітика в "Шахтарі"

Фонсека палкий шанувальник ірландської рок-групи U2. Тренер і сам добре співає.

"Під пісню U2 One я запропонував зустрічатися своїй майбутній дружині. Взагалі мені подобається стільки пісень U2, що я міг би цілодобово їх перераховувати. Я навіть сказав своїм дружині і дітям: "Якщо я колись помру, то я хочу, щоб на моєму похороні грала ця музика".

Ще одне велике захоплення тренера - коні та їзда верхи.

"Я не такий хороший наїзник, щоб називати себе профі. Але те, що я з дитинства люблю коней, правда. І доньці ця любов передалася. У нас з помічниками є друг, який має стайню. Іноді вибираємося до нього, щоб покататися".

Фонсека - стиляга. Португалець завжди привітний з журналістами, з повагою говорить про суперників, публічно не критикує своїх гравців і дякує вболівальникам за підтримку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дружина не хоче ризикувати, бо в Україні дуже вродливі дівчата": хто повернув "Шахтареві" чемпіонський титул

Наступний матч у Лізі чемпіонів "Шахтар" проведе 26 вересня проти "Манчестер Сіті" на виїзді. Паулу Фонсека проти Хосепа Гвардіоли. Буде цікаво.

Зараз ви читаєте новину «"У плані тактики він - один з найкращих у світі": хто став творцем перемоги "Шахтаря" над "Наполі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути