вівторок, 01 серпня 2017 07:30

Фонсека не може вирішити ігрові проблеми "Шахтаря"

— Неможливо показувати швидкісну гру на такому полі. Який імідж ми можемо створювати українському футболу, якщо трава такої довжини? Що хорошого це приносить грі? — каже головний тренер "Шахтаря" 44-річний Пауло Фонсека.

У суботу його команда перемогла кам'янську "Сталь" — 2:1. Переможний м'яч чемпіон України забив на останній хвилині зустрічі. Поєдинок відбувався на стадіоні "Метеор" у Дніпрі.

За якістю гри це був найгірший матч "Шахтаря". Донеччани недооцінили суперника, який діяв організовано й самовіддано. Переможний результат за поганої гри підтверджує клас і запас міцності чемпіона перед іншими ­командами прем'єр-ліги.

На користь "Шахтареві" було суддівство. Арбітр Іван Бондар не наважився вилучити гравця донецької команди Тайсона за те, що відмахнувся від суперника. Йшла 51-а хвилина матчу, рахунок був 1:1. Бондар знітився перед авторитетом "Шахтаря" і показав його гравцеві жовту картку. Хоча за правилами там була червона.

Проте це не так важливо. Навіть удесятьох "Шахтар" мав непогані шанси закінчити поєдинок на свою користь. Проблема команди в іншому — її головний тренер втрачає контроль над ситуацією.

Португалець усе частіше в іграх прем'єр-ліги керує діями не своєї команди, а суддів. Частково його зрозуміти можна. Торік 9 вересня у зустрічі проти "Динамо" арбітр не призначив пенальті в киян на 82-й хвилині за рахунку 1:1. У матчі першого туру нинішнього чемпіонату "Динамо" — "Чорноморець" суддя знову проігнорував порушення динамівця у своєму карному майданчику.

Та умови для "Шахтаря" в чемпіонаті України настільки сприятливі, що чинник арбітражу взагалі не має впливати на сприйняття Фонсекою ходу ігрових подій. Через матчі чемпіонату клуб має готуватися до Ліги чемпіонів. Так, як це робив п'ять років тому попередник Фонсеки Луческу. Діяти раціонально, награвати різні схеми, відкривати нових футболістів. Нічого цього немає. Команда не прогресує, виїжджаючи на індивідуальній майстерності футболістів.

Фонсеку визнали найкращим тренером чемпіонату України 2016/17. Це фікція. "Шахтар" виборов перше місце. Але не тренерська робота була цьому першопричиною, а відсутність конкуренції з боку "Динамо".

Португальський тренер уперше в кар'єрі почав працювати другий сезон з однією командою. Очевидно, він до нього не готовий. Якщо Фонсеці не вдасться вирішити ігрові проб­леми команди — Луческу зараз вільний.

Футбол. Чемпіонат України 2017/18. Прем'єр-ліга

Результати матчів

третього туру

"Сталь", Кам'янське, Дніпропетровщина — "Шахтар", Донецьк — 1:2; "Динамо", Київ — "Карпати", Львів — 5:0; "Маріуполь", Донеччина — "Чорноморець", Одеса — 3:0; "Ворскла", Полтава — "Зірка", Кропивницький — 2:1; "Олімпік", Донецьк — "Верес", Рівне — 0:0; "Олександрія", Кіровоградщина — "Зоря", Луганськ — 1:1

Четвертий тур

5 серпня, субота

17:00 "Карпати" — "Сталь" ТБ: "2+2"

19:30 "Шахтар" — "Маріуполь" ТБ: "Футбол 2"

6 серпня, неділя

17:00 "Зірка" — "Верес" ТБ: "Футбол 1"

17:00 "Чорноморець" — "Олександрія" ТБ: "Уніан"

19:30 "Ворскла" — "Динамо" ТБ: "Футбол 1"

19:30 "Зоря" — "Олімпік" ТБ: "2+2"

Ліга чемпіонів 2017/18

Третій, передостанній, кваліфікаційний раунд

Повторний матч

2 серпня, середа

"Янґ Бойз", Берн, Швейцарія — "Динамо", Київ, Україна

21:15, тут і далі час — київський. Берн. Стадіон "Швейцарія", розрахований на 32 тис. глядачів — синтетичне поле. Прогноз погоди: +22°C

Суддя: Павел Гіль, 41 рік, Польща

ТБ: "2+2"

Текстова трансляція: gazeta.ua

Перший матч — 1:3

Шанси на вихід до наступного раунду: 30%–70%

Ліга Європи 2017/18

Перші матчі

"Астра", Джурджу, Румунія — "Олександрія", Кіровоградщина, Україна — 0:0

Повторний матч

3 серпня, четвер. "Олександрія". 20:00. ТБ: "Футбол 2". Текстова трансляція: gazeta.ua

"Олімпік", Донецьк, Україна — ПАОК, Салоніки, Греція — 1:1.

Повторний матч

3 серпня, четвер. Салоніки. 21:00. Текстова трансляція: gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Фонсека не може вирішити ігрові проблеми "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути