пʼятниця, 12 травня 2017 21:01

"Дружина не хоче ризикувати, бо в Україні дуже вродливі дівчата": хто повернув "Шахтареві" чемпіонський титул
13

Паулу Фонсека виграв чемпіонат України у перший сезон роботи в «Шахтарі»
Фото: shakhtar.com
Паулу Фонсека виграв чемпіонат України у перший сезон роботи в «Шахтарі»
Паулу Фонсека виграв чемпіонат України у перший сезон роботи в «Шахтарі»
Паулу Фонсека виграв чемпіонат України у перший сезон роботи в «Шахтарі»
Паулу Фонсека виграв чемпіонат України у перший сезон роботи в «Шахтарі»

"Сьогодні мені хочеться робити все, але не коментувати гру, - усміхається наставник донецького "Шахтаря" Паулу Фонсека після матчу проти "Зорі". - Ми досягли найголовнішого - перемогли. "Шахтар" вдесяте став чемпіоном. Це був дуже складний сезон для команди. Хочу присвятити цю велику перемогу своїм футболістам, тренерському штабу і абсолютно всім співробітникам клубу".

"Шахтар" став чемпіоном України за чотири тури до фінішу сезону, випередивши "Динамо" на 14 очок. У попередні два сезони перше місце посідав київський клуб.

"Гірники" проводять свій перший сезон під керівництвом 44-річного португальця. Для Фонсеки це перший титут чемпіона в тренерській кар'єрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тренер "Шахтаря" не вміє вводити до складу молодих футболістів

У Португалії Паулу фінішував третім з командою "Пасуш де Феррейра" у сезоні 2012/13. Також наставник виграв Суперкубок Португалії з "Порту" і Кубок Португалії з "Брагою".

17 травня Фонсека може додати до своєї колекції ще один трофей. "Шахтар" зіграє у фіналі Кубка України з "Динамо". Матч пройде у Харкові.

Загалом сезон для "Шахтаря" вийшов неоднозначим. В Україні команду в першу чергу оцінюють за виступами в єрокубках. Тому Паулу ще довго згадуватимуть виліт з Ліги чемпіонів від швейцарського "Янг Бойз".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Програш "Шахтарем" двох вирішальних матчів сезону — результат роботи Фонсеки" - Франков

Після невдачі зі швейцарцями Фонсека відмовився від своєї улюбленої схеми 4-4-2 і повернувся до старої формації "Шахтаря" - 4-2-3-1. Але при цьому залишив зонний захист.

Цікаво подивитися на "Шахтар" у другому сезоні під керівництвом Фонсеки. Відома стара істина про те, що захистити титул важче, ніж його здобути. Ще один важливий нюанс - Паулу і його штаб не затримувалися у клубах довше, ніж на один сезон. А в "Шахтарі" португальці працюватимуть другий рік поспіль.

Автор: shakhtar.com
  «Шахтар» святкує своє перше за 3 роки чемпіонство
«Шахтар» святкує своє перше за 3 роки чемпіонство

На презентації у Фонсеки запитали, чи планує він перевезти до Києва свою сім'ю.

"Дружина і діти поки що залишаться в Португалії, але це ніяк не пов'язано з політичною ситуацією і нестабільністю в Україні. Моєму синові 16 років, а дочці - 11. Діти вчаться в школі і просто не можуть так швидко змінити країну і мову.

Дружина і діти будуть дуже часто приїжджати, оскільки ми не можемо довгий час проводити один без одного. Ми бачитимемося. Крім того, дружина не хоче ризикувати, тому що знає, що в Україні дуже вродливі дівчата", - пожартував тоді Паулу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога в матчах з великими командами — це питання одного метра": як працює аналітика в "Шахтарі"

Сім'я справді відвідувала наставника в Києві. Одного разу журналісти зустріли тренера "Шахтаря" з дружиною, дітьми та друзями у парку біля Батьківщини-матері.

"Ми з дружиною познайомилися в школі, коли нам було 17-18 років. Я вже одружений 20 років! Одружилися ми дуже рано. Мені було 22. І ми обидва поїхали з міста, в якому вчилися, на північ Португалії. Моя сім'я, мої діти – велика підтримка для мене.

Чим займається дружина? Після школи вона пішла на бухгалтерські курси. Зараз працює в державній компанії. Вона підштовхнула мене до вступу до вузу. Я два роки вчився, можна сказати, на директора. Вона свій курс закінчила, а я ні".

Фонсека палкий шанувальник ірландської рок-групи U2. Тренер і сам добре співає.

"Під пісню U2 One я запропонував зустрічатися своїй майбутній дружині. Взагалі мені подобається стільки пісень U2, що я міг би цілодобово їх перераховувати. Я навіть сказав своїм дружині і дітям: "Якщо я колись помру, то я хочу, щоб на моєму похороні грала ця музика".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіть коли гравці качають прес, даємо їм м'яч у руки: як тренується "Шахтар"

Ще одне велике захоплення тренера - коні та їзда верхи.

"Я не такий хороший наїзник, щоб називати себе профі. Але те, що я з дитинства люблю коней, правда. І доньці ця любов передалася. У нас з помічниками є друг, який має стайню. Іноді вибираємося до нього, щоб покататися".

Фонсека - стиляга, хоча іноді грішить спортивними костюмами на матчах. Португалець завжди привітний з журналістами, з повагою говорить про суперників, публічно не критикує своїх гравців і дякує вболівальникам за підтримку. Кількість фанаток клубу точно мала збільшитися.

В Україні Фонсека виграв не лише чемпіонство. Він здобув тут повагу навіть від фанатів суперника. Це дорого коштує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пісні і море шампанського: як "Шахтар" святкував чемпіонство

Зараз ви читаєте новину «"Дружина не хоче ризикувати, бо в Україні дуже вродливі дівчата": хто повернув "Шахтареві" чемпіонський титул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути