пʼятниця, 05 серпня 2016 23:50

Як "Шахтар" попрощався з Лігою чемпіонів
18

Донецький "Шахтар" зіграє з турецьким клубом "Істанбул Башакшехир" у раунді плей-оф Ліги Європи. Такий результат сьогоднішнього жеребкування. "Гірники" опустилися у цей турнір з Ліги чемпіонів. У третьому раунді кваліфікації віце-чемпіон України сенсаційно вилетів від скромного швейцарського "Янг Бойз".

А починалося все для "Шахтаря" дуже добре — домашня перемога з рахунком 2:0. Матч-відповідь взагалі вважався прохідним і позбавленим інтриги. Хоча були і тривожні дзвоники — травма Бернарда та низька реалізація моментів.

У Швейцарію команда полетіла без бразильця, який у цьому сезоні став гравцем основного складу та одним із лідерів "Шахтаря". Всього Паулу Фонсека взяв із собою 21 гравця. Капітан Даріо Срна після прильоту до Базеля розважав журналістів, поки інші гравці отримували свій багаж.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Переїзд до Берна зайняв півтори години. Далі традиційні передматчеві заходи — тренування на стадіоні та прес-конференція. Фонсека взяв на зустріч із пресою Сергія Кривцова. Після приходу португальця захисник став гравцем основного складу і посадив на лавку Ярослава Ракицького.

"Сподіваюся, ви не cтавитимете Сергію питань про Ракицького", - пожартував Паулу. Тренер взагалі феєрив протягом всієї зустрічі з пресою, чим причарував навіть своїх скептиків. А найбільше захоплення у журналістів викликав фінал прес-конференції.

Кривцова попросили відверто розповісти про роботу з новим наставником. Почуте від свого підопічного португальцеві сподобалося.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

"Тільки через цю відповідь ти будеш завтра грати" - пообіцяв Фонсека. Сергій на радощах подякував за запитання.

На тренуванні футболісти звикали до синтетики "Стад де Сюїсс". "Гірники" ще у Києві провели тренування на синтетичному полі, щоб краще підготуватися до гри.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

У день матчу Паулу Фонсека вивів "Шахтар" на прогулянку містом. Тренерський штаб і футболісти 30 хвилин блукали мальовничими вуличками Берна разом. Португалець і тут показав, що з почуттям гумору у нього все у порядку. Тренер сфотографував на телефон журналістів, які фотографували самого Паулу.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Також у телефоні Фонсеки залишаться світлини Берна. Місто зачаровує своєю архітектурою, красивими пейзажами та ведмедиками. Відразу зробимо уточнення, живими ведмедиками.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Звірята звикли до уваги туристів і люблять позувати перед фотокамерами. А ще цікаво спостерігати, як ведмеді видобувають яблука із шматка льоду.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Бернський собор вражає вітражами та 100-метровою дзвіницею. У ці дні храм реконструюють, але він залишається відкритим для туристів. За 5 франків (практично те саме, що і 5 євро) можна піднятися на дзвіницю і побачити всю красу та велич Берна.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

По місту розкидані численні фонтани. Вони не тільки прикрашають Берн, але і мають практичну цінність. З них можна пити воду і нічого не боятися. Перевірено на собі.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Гору Гуртен називають найцікавішим місцем Берна. Так і є. Навіть ведмедикам важко конкурувати з фантастичними пейзажами засніжених Альп. Крім того, тут пасуться стада гірських корів.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Словом, у Берні є на що подивитися. Єдине, що "навіває смуток", так це космічні ціни. Навіть наставник "Янг Бойз" Аді Хюттер зізнався, що 6 франків (більше, як 150 гривень) за чашку кави — це дорого. А що вже тоді говорити українцям.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Але візьмемо курс на "Стад де Сюїсс". Арена побудована на місці легендарного "Ванкдорфа", який приймав фінал Кубка світу-1954 та два фінали єврокубків. Його сучасна версія бачила матчі Євро-2008. Фішкою "Ванкдорфа" був годинник з таблом. Його винесли за межі поля і встановили біля входу на "Стад де Сюїсс". Тепер там збираються фанати перед матчами. Цікаво, що табло показує результат останнього домашнього матчу.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Сам стадіон дуже затишний та атмосферний. На матч проти "Шахтаря" зібралося менше третини глядачів, але ситуацію врятував активний фан-сектор. Ультрас весь матч співали, влаштовували перекличку з центральними секторами і дуже емоційно реагували на події на полі.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Не сподобалось тільки, що на стадіоні дозволяють курити. Цим правом за матч скористалося стільки людей, що аж задиміли всі трибуни.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Тим часом на полі безгольовий перший тайм і камбек "Янг Бойз" у другій половині. Японець Яю Кубо за шість хвилин зробив дубль. У серії пенальті точніше б'ють господарі і радіють так, ніби виграють якийсь трофей. Важко було повірити у такий сценарій до матчу.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Після фінального свистка весь клуб збирається біля фан-сектора. Футболісти сідають на газон, а фанати по черзі скандують їх прізвища. Красива і дуже зворушлива церемонія. Не дивно, що на прес-конференції Хюттер весь час згадував про вболівальників та їх підтримку. Мовляв, без них не було б цієї перемоги.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Також на думку австрійського наставника, "Шахтар" був занадто упевнений у своїй перемозі. А "Янг Бойз" не збирався так просто здаватися. Вдома "молодих хлопців" дуже важко побороти. Швейцарський журналіст Алекс ще перед матчем попереджав, що фактор домашнього синтетичного поля грає величезну роль для команди. У чемпіонаті Швейцарії тут рідко кому вдається виграти.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

У свою чергу Паулу Фонсека, випередивши питання журналістів, взяв усю провину за поразку та виліт з Ліги чемпіонів на себе. Це він підкреслював у кожній відповіді. Втім, було б дивно почути від нього щось інше. Португалець залишився вірний своїм словам на презентації в якості тренера "Шахтаря": "Якщо команда програє, то всю провину я беру на себе". Смілива позиція.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Після матчу швейцарські журналісти обговорювали можливих суперників у Лізі чемпіонів. А українці згадували виліт київського "Динамо" від "Туна" на "Стад де Сюїсс", який трапився рівно 11 років тому. Можна ще згадати виліт "Дніпра" від "Беллінцони" у Кубку УЄФА. Не щастить нашим клубам зі швейцарцями.

Тим часом, біля стадіону десятки радісних фанатів з пивом святкували перемогу "Янг Бойз". Вони не поспішали розходитися, хоча вже давно перевалило за північ.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Наступного дня "Шахтар" провів тренування біля "Стад де Сюїсс". А після обіду команда вирушила до Києва. Зрозуміло, що у гравців і тренерів був не найкращий настрій. Їм хотілося швидше повернутися додому і забути про це "Диво у Берні", як назвали матч швейцарські ЗМІ.

Хоч Фонсека усю провину за поразку взяв на себе, він та його рішення не єдині винуватці вильоту з Ліги чемпіонів. Тут невдала гра лідерів, нереалізація моментів, невміння тримати удар і навіть фактор синтетичного поля.

Тепер "Шахтар" позмагається за груповий етап Ліги Європи. Як сказав Паулу Фонсека на одній із прес-конференції, найгірше — це залишитися взагалі без єврокубків.

Зараз ви читаєте новину «Як "Шахтар" попрощався з Лігою чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути