середа, 03 серпня 2016 00:41

"Сподіваюся, ви не cтавитимете Кривцову питань про Ракицького" - Фонсека феєрить на прес-конференції

Більше, ніж просто передматчева прес-конференція. Принаймні, в Україні тренери дуже рідко поводяться так яскраво та невимушено з журналістами. Наставник донецького "Шахтаря" Паулу Фонсека стає все розкутішим у спілкуванні зі ЗМІ.

Португалець не тільки розповів про свої очікування від матчу-відповіді третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів проти швейцарського "Янг Бойз", але й підколював журналістів та багато жартував.

Нагадаємо, перша гра у Львові завершилася перемогою "гірників" з рахунком 2:0.

На прес-конференцію Фонсека взяв із собою центрального захисника Сергія Кривцова. Послухати представників "Шахтаря" прийшов один швейцарський журналіст. Перекладачка персонально тлумачила йому відповіді Фонсеки та Кривцова.

 

Вже традиційно першим на питання відповів наставник "гірників".

В'ячеслав Шевчук вже повернувся у загальну групу. Чому його не взяли на виїзд?

"Добрий день! Шевчук ще перебуває на стадії відновлення. Він ще не готовий допомогти команді. Це головне пояснення, чому він не з нами".

Завтра на матчі буде помічник наставника збірної Бразилії, який слідкуватиме за Тайсоном. Чи говорили ви на цю тему з гравцем?

"Я не знав (сміється). Справді. У нашій команді достатня кількість гравців і тренер слідкуватиме не тільки за Тайсоном. У них є якості, щоб виступати за збірну Бразилії".

Чи скажете ви про це Тайсону?

"Ні, я нічого не буду йому говорити. У першу чергу гравці мають думати про матч з "Янг Бойз". Думаю, Тайсон зрадіє, коли почує цю новину. Але зараз потрібно зосередитися на грі".

 

Матч пройде на синтетичному полі. Це дає якусь перевагу "Янг Бойз"?

"Сподіваюся, що у суперника не буде переваги через це. Для нас це щось нове. Вчора ми провели тренування на синтетичному полі у Києві. Я вже мав нагоду побачити поле на "Стад де Сюїсс". Воно трохи відрізняється від нашого. Вперше ми будемо проводити матч на синтетичному полі. Може вам гарантувати, що цей фактор не буде жодною відмовкою".

З командою приїхав Микита Шевченка. Воротар заявлений на Лігу чемпіонів?

"Так, він заявлений на турнір. Зараз я поясню, як все вийшло. Серйозної травми зазнав Антон Каніболоцький і УЄФА дав нам можливість заявити ще одного воротаря".

Завтра день народження в Ярослава Ракицького. Ви не збираєтесь зробити йому подарунок, випустивши у стартовому складі?

"Я чекав, що має бути якесь питання про Ракицького (сміється). Ну, подивимося (сміється). Ніхто не робить подарунків ще до дня народження. Рішення щодо складу на матч завжди приймається в інтересах команди. Тут не враховуються дні народження, весілля чи розлучення".

У минулому сезоні ви грали з "Брагою" проти "Сьона". "Янг Бойз" - сильніший суперник?

"Якщо подивитися на останні сезони у чемпіонаті Швейцарії, то стає зрозуміло, що "Янг Бойз" сильніший від "Сьона". Я вважаю, що наш суперник дуже сильна команда. Ми виграли перший матч з рахунком 2:0. Це є перевагою для нас, але завтра ми зустрінемося з командою, яка віддасть всі сили, щоб змінити цей результат. Нам треба добре налаштуватися, щоб уникнути будь-яких сюрпризів. Я впевнений, що завтрашній матч буде дуже важким".

Чому у заявці на матч відсутній Факундо Феррейра?

"Це моє рішення".

 

Чому у домашньому матчі "Шахтар" мав проблеми перші 15 хвилин матчу?

"Дуже легко проаналізувати цей відрізок часу. Хочу щиро відповісти на це питання і не уникати його. "Янг Бойз" дуже жваво розпочав матч і мав цілу серію стандартів, що дуже ускладнило нам гру. Ця команда дуже сильна у цьому компоненті. А потім з гри команда створила всього один момент. Я впевнений, що ми могли забити ще більше у домашньому матчі".

Ви вже два місяці працюєте з "Шахтарем". Цього досить, щоб назвати команду своєю?

"По команді вже видно досить багато, чого я хотів досягти. Зараз "Шахтар" відрізняється від того, який був раніше. Я не кажу, що команда стала краще чи гірше. Як ви сказали, пройшло всього два місяці. Нам ще є над чим працювати і додавати, щоб у майбутньому сказати, що це "Шахтар" Паулу Фонсеки. Я на всі 100% задоволений тим, як функціонує команда і як гравці викладаються на полі. Це дуже важливо".

Коли повернеться Бернард і хто може його замінити?

"Не дуже люблю дивитися у майбутнє і обговорювати терміни відновлення гравців, адже вони часто змінюються. Я сподіваюся, він повернеться якомога швидше. Якщо говорити про гравця, який його замінить, то не так важко здогадатися, хто це буде".

Тайсон?

"Так".

А хто буде замість Тайсона? (сміх у залі).

"Тут я можу назвати кількох — Селезньов, Дентіньо, Зубков, Нем".

Після цього спікером став Кривцов.

 

Під керівництвом Луческу команда завжди гуляла в день матчу. Ця традиція збереглася?

"Нам проводили майже годинну екскурсію. Але з новим наставником ми провели всього кілька матчів. Думаю, для кращої підготовки до гри краще відпочити в номері чи просто погуляти містом".

Але вільний час у гравців буде?

Фонсека: "Так. Будемо всі гуляти. (Сміється). Сподіваюся, ви не будете задавати Сергію питань про Ракицького" (Сміх у залі).

Основна ударна сила "Янг Бойз" - це Гійом Оаро. Як його стримати?

"Я б особисто його не виділяв. Це хороший нападник, який пограв за великі клуби, але у команди дуже сильна вся лінія нападу. Ще "Янг Бойз" швидко переходять з оборони в атаку. Перші 10-15 хвилин гри це нас трішки здивувало. Але ми вчасно перебудувалися і почали використовувати вільний простір".

Команда три м'ячі пропустила після стандартів. Як ви над цим працюєте?

"Зонний захист при стандартах є оптимальним. Над цим компонентом ще треба багато працювати. Але за два місяці роботи нам вдалося добре вивчити нову систему".

Фішкою цього матчу є синтетичне поле. Вам доводилося гратиму на такому покритті? Які труднощі можуть виникнути?

"Тільки в дитячо-юнацькому футболі. У професійному такої нагоди в мене ще не було. Вчорашнє тренування на синтетиці дало нам поживу для роздумів: ми звикли до покриття, зрозуміли, які шипи краще підібрати. Містер сказав, що тут поле трохи іншої якості. Думаю, тренування потрібне для того, щоб звикнути до газону".

Завтра дні народження святкують Зубков та Ракицький. Якими будуть подарунки?

"Найкращий подарунок — це перемога та вихід в наступний раунд Ліги чемпіонів".

Важко відверто говорити про тренера, який сидить поруч, але постарайтесь щиро розповісти про те, як вам працюється з Паулу Фонсекою.

Фонсека: "Я можу вийти" (Сміється).

"Це сучасніший тренер. У нас багато змін у тактичному плані та у побуті. У нас дуже сувора дисципліна на полі і за ним. Дуже цікаво працювати. Ми довгий час тренувалися з одним наставником. Зараз у нас новий етап".

Фонсека: "Тільки через цю відповідь, він завтра гратиме". (Сміх у залі та оплески).

Кривцов: "Дякую за питання".

Після прес-конференції "Шахтар" провів тренування на полі "Стад де Сюїсс".

Матч-відповідь пройде у середу, 3 серпня. Початок зустрічі о 21:15 за київським часом. Наш сайт проведе текстову он-лайн-трансляцію гри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шахтар" до матчу в Берні готувався на синтетиці

Зараз ви читаєте новину «"Сподіваюся, ви не cтавитимете Кривцову питань про Ракицького" - Фонсека феєрить на прес-конференції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути