четвер, 30 березня 2017 19:25

"Неправильно говорити контратака. Це військовий термін": презентували футбольний словник
12

Презентували книгу “Футбольні терміни”
Фото: Ірина КОЗЮПА
Презентували книгу “Футбольні терміни”
Презентували книгу “Футбольні терміни”
Презентували книгу “Футбольні терміни”
Презентували книгу “Футбольні терміни”

Забити гол, контратака, лицева лінія, карний майданчик, площина воріт, вкинути аут, серія післяматчевих пенальті, команда відкрила рахунок — ці та багато інших популярних термінів є помилковими і недоречними.

Таку думку сьогодні висловив колишній технічний директор Федерації футболу України, професор Костянтин Віхров під час презентації словника "Футбольні терміни". Навчально-методичний посібник містить короткі російсько-український та українсько-російський тлумачні словники, а також довідник футбольних термінів в Україні.

Автор дає пояснення футбольних термінів і правил. Також тут можна знайти інформацію, коли, наприклад, почали діяти червоні і жовті картки.

Словник розрахований на вчителів фізичного виховання, тренерів, арбітрів, журналістів, студентів, працівників спортивних організацій і просто любителів футболу.

"Часто можна почути від коментаторів таку фразу: "Арбітр дав усне попередження". Це не правильно. У футболі є попередження, вилучення і зауваження, а ніяке не усне попередження.

Контратака є в боксі. Також це військовий термін. Але у футболі такого слова немає. Коли команда втрачає м´яч, то починає захищатися, а суперник атакує. Це може бути швидка чи позиційна атака, але в жодному випадку не контратака.

Чимало неточностей стосуються поля. Наприклад, правильно говорити "штрафна площа", а не "карний майданчик" чи "площа воріт", а не "воротарський майданчик", "післяматчеві удари з 11-метрової позначки" замість "післяматчеві пенальті", - каже Віхров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це було щось середнє між футболом, регбі і махачем": презентували книгу "Копаний м'яч"

На захист журналістів став прес-аташе збірної України Олександр Гливинський.

"Преса зробила багато для популяризації футболу. У журналістському баченні гри важлива творча складова та велика кількість синонімів, які збагачують мову. Гра має бути близькою до вболівальників та глядачів".

Дискусія стосовно футбольної грамотності вийшла гострішою, ніж деякі матчі прем´єр-ліги. Зійшлися на тому, що у в´язницю за невірно вжитий термін ніхто саджати не буде, але варто вчитися говорити і писати правильно.

У Федерації футболу України також анонсували перевидання книг тренера Олега Базилевича.

У лютому цього року письменник та редактор відділу "Історія і мова" журналу "Країна" та "Газети по-українськи" Денис Мандзюк презентував книгу "Копаний м'яч". Це коротка історія українського футболу в Галичині в 1909-1944 роках.

Зараз ви читаєте новину «"Неправильно говорити контратака. Це військовий термін": презентували футбольний словник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути