середа, 24 січня 2018 11:09

Леонідас першим навчився переводити футбольну славу в гроші

Леонідас першим навчився переводити футбольну славу в гроші
Леонідас прожив майже 91 рік. Фото: footclub.com.ua

24 січня 2004 року помер видатний бразильський форвард Леонідас – найкращий бомбардир Кубка світу-1938, людина, яка винайшла знамениту "бісіклету" – удар через себе.

Його довга кар'єра склалася в цілому щасливо. На відміну від багатьох бразильських футбольних зірок, Леонідас швидко навчився отримувати від своєї слави значні матеріальні блага. Іменем Леонідаса називали парфумерну продукцію, напої, шоколад і тим більше спортивні товари; йому щедро платили за рекламу. А отримані гроші він навчився вигідно розміщувати - відкрив ресторан в центрі Сан-Паулу, що став відвідуваним завдяки його імені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Леонідас винайшов бісіклету

Навіть Пеле з його банківськими рахунками, телевізійними шоу, скотарською фазендою і різною "рухомістю" і "нерухомістю" не зміг зрівнятися з Леонідасом за вмінням швидко, відразу ж - поки є слава і поклоніння - витягувати зі своїх досягнень на полі практичний капітал.

– Він був майже членом родини, – писав про Леонідаса російський журналіст Ігор Фесуненко. – І тому куди більш чудовим аніж ковбої з пістолетами або льотчики, що літали за океан в далеку таємничу Європу. На льотчика треба вчитися, а це неможливо. А щоб стати таким, як Леонідас, досить роздобути м'яч, запастися терпінням і молитися: "Господи, допоможи мені стати таким, як Леонідас!" Так футбольний м'яч став для мільйонів майбутніх футболістів чимось незмірно більш важливим, ніж забава. Вони відчули, як високо він може злетіти, як багато він може їм дати, якщо приборкати його, якщо підпорядкувати своїй волі, якщо навчитися керувати ним.

Він показав світові, що футбол може робити гроші. Потрібно було тільки вміти дістати їх!

У світі, де щастя людей вимірюється на сентаво і крузейро, де турботи про хліб насущний - єдиний сенс життя, Леонідас став першовідкривачем нечуваних і небачених скарбів. Він показав світові, що футбол може робити гроші. Що під зеленим покровом цього звичного прямокутника, розкресленого білими лініями, ховаються скарби, які не поступаються казковим розсипам далекого штату Рондонія або Мату- Гросу.

Потрібно було тільки вміти дістати їх! І Леонідас першим продемонстрував, як це робиться.

Він прожив довге життя (майже 91 рік), хоча на схилі років, з 2001 р до 24 січня 2004 року, страждав від хвороби Альцгеймера. За його здоров'ям слідкувала вся Бразилія, хоча після нього з'явилася ще більш шановані футбольні герої.

2-а світова війна завадила йому і його поколінню ще більше прославитися. Міжнародні футбольні контакти були перервані, два розіграші Кубків світу не відбулися. Війна змусила Європу забути про футбол.

І хоча в Південній Америці продовжували грати, за її межами це вже мало кого хвилювало. Заокеанські події здавалися тоді якимось зовсім іншим світом.

Зараз ви читаєте новину «Леонідас першим навчився переводити футбольну славу в гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути