субота, 17 листопада 2018 11:57

Як українські ЗМІ відреагували на поразку від Словаччини

Як українські ЗМІ відреагували на поразку від Словаччини
Злість Караваєва, праворуч, не допомогла українцям здобути позитивний результат. Фото: Євген Кравс

У матчі Ліги націй зі Словаччиною для збірної України результат виявився невтішним - 1:4.

Gazeta.ua вирішила зібрати думки українських спортивних ЗМІ щодо цієї поразки.

Трибуна так прокоментувала зустріч:

"Ми вимагаємо від Андрія Шевченка нових гравців і експериментів. Він теж розуміє, що це необхідно - життя не стоїть на місці і необхідність наявності плану Б ніхто не відміняв.

Гнучка схема 4-3-3 максимально підходить під кадровий потенціал команди, але її не можна назвати універсальною і ідеальною. У певний момент матчу або з певним суперником потрібно вміти перебудуватися і зробити те, чого від тебе не чекають. Це і називається роботою на перспективу і поглядом в майбутнє. Якби не ця поразка, ми б критикували Шевченко трохи пізніше. За недалекоглядність. Тренерський штаб визначився з пріоритетами. По іншому ніяк.

Так, ми можемо втратити можливість приймати півфінал Ліги націй (якщо це: а) нам ще буде потрібно; б) інші переможці груп в Ліги B теж не пройдуть традиційний відбір на Євро-2020). Але натомість отримуємо крутий досвід першої в історії (хто згадає іншої такої, отримає куртку "Вірні збірній") гри за схемою 3-4-3.

Одна гра - не показник. Тим більше, в матчах збірних, коли завжди не вистачає часу. Буде дивно, якщо Шевченко в спарингу з Туреччиною вирішить не ризикувати, при цьому ризикнувши в матчі, який все ж щось значив".

Одна гра - не показник

На думку Футбол 24, улюблена схема італійських тренерів в 3 центральні захисники шокувала не лише простих уболівальників, але і, здається, саму команду:

"Як сказав після гри Євген Коноплянка, який вийшов з капітанською пов'язкою, це вам не в ФІФА грати і джойстиком схему поміняти. Експеримент головного тренера виявився передчасним і провальним. Божевільні розриви між лініями, відсутність контргри (то, що при рахунку 4: 1 нам ласкаво дозволили поатаковать, а перед тим Коноплянка забив диво-гол, як-то зовсім не радує) і півзахисту, провальний пресинг, Циганков і Зінченко на незвичайних позиціях (перший майже в нападі, десь по центру, другий на позиції крайнього захисника, действующег про по всьому флангу).

Якщо ти граєш трійкою центрбеків, то хоча б хтось один повинен повинен грати вище і підстраховувати вільні зони в середині поля. Як мінімум Бурда, Кривцов і Пластун до такого не готові. Ось і виходило, що до перерви наш півзахист була, немов та степ широкий для набігів чужинців. Матвієнко згодом ожив, але було вже надто пізно. Тут би напрошувався вихід динамічно Миколенко, який не боїться підтримувати атаки, але не факт, що і він би не провалився в таких умовах. Всі ці хлопці чи не вперше в житті по схемі 3-4-3 (3-5-2?) Зіграли.

Гіршою за все в цій спробі збірної України освоїти нову тактику були постійні прояви наївності. То в захисті двоє гравців біжать на одного, залишаючи абсолютно вільним іншого словака. Те після обрізки Малиновського або невдалої спроби удару Шапаренко приходить блискавична атака, яку суперник з легкістю доводить до удару, поки гості встигають добігти до свого штрафного. То під час пресингу в атаці, коли троє "синьо-жовтих" невиправдано виявляються в одній зоні, а суперник за один пас миттєво розвалює всю нашу конструкцію. Караваєв відмінно працював на атаку, але забував про оборону - дисбаланс відчувався і у Зінченка на його лівому фланзі.

Ми знову, як і проти Італії, провели жахливий перший тайм. Нас возили і прощали - невпевнену гру Бойко компенсували відверті промахи словаків з вигідних позицій. Італійці також забили завдяки не найкращою грі воротаря збірної України, але тоді у них не так рясно залітали. Може, тому й склалося враження, що ми хоча б трохи наблизилися до еліти. У другому таймі гра знову більш-менш налагодилася. Але це лише на тлі безпросвітних перших 45 хвилин. Поліпшили статистику - за всіма основними параметрами українці, виявляється, перемогли: 57% володіння м'ячем, 13:12 всього за ударами, 6: 4 з точних, на 6 відсотків вище точність пасу (90 проти 84). Зрештою, українці, не забувайте, все одно виграли групу. Ось такий похмурий позитив можна витягти з нашого словацького вояжу.

Гол Коноплянки - цукерочка

Багато слів було сказано про те, що наша національна команда виросла і готова грати з кращими в свій футбол. Може, при наявності Марлоса і Ярмоленко і буде краще. Однак не в цей день. Наша збірна хотіла виправити ситуацію, не відбувала номер (принаймні деякі гравці дуже старалися), але нівелювала всі посередньої реалізацією і бездумної біганиною за м'ячем і суперниками в захисті. Кілька атак сподобалися, гол Коноплянки - цукерочка. Шкода тільки, що Євген розучився бути кілером, який вбиває суперника не одним, а серією ударів. Можливо, це ще і наша психологія не дозволяє вмирати на полі в матчах, які для нас нічого кардинально не вирішують. От не вміє України грати такі поєдинки "собі на втіху", і все.

Натомість збірна фактично допомогла двом своїм суперникам зважитися на правильні зміни. Свої перші матчі з новими тренерами Чехія і Словаччина виграли. Здивувало, наскільки феєрично показали себе Гамшик і компанія. Хоча правильніше буде сказати Руснак і Ко. Півзахисник, який починав у школі Манчестер Сіті, а в цьому сезоні забив 11 голів і віддав 5 ассистов в американській МЛС, просто розривав будь-якого українця на своєму шляху. Боже, у них навіть 24-річний форвард з аутсайдера Бундесліги Зрелак забив знущальний гол п'ятою. Вони грали яскраво. На швидкості і дриблінгу проходили наших хлопців раз по раз. Але словаки були кимось на кшталт Ман Сіті не тільки через свого майстерності, а й завдяки тій розкоші, яку українці їм дозволили і банально дарували".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Словаччина - Україна: прес-конференція Шевченка, відеоогляд матчу

UA-Football виділяє такий момент:

"Наша команда явно додала в русі після перерви. Схоже, під час 15-хвилинки штабу Андрія Шевченка вдалося вселити впевненість в хлопців, які в першому таймі виглядали удрущающе. Стали виходити не тільки рідкісні індивідуальні проходи, а й невеликі комбінації в три паси. Правда , на той час словацька оборона вже увірувала в свій успіх і нашої лінії нападу - яку на той час представляли Циганков, Коваленко і Шапаренко - стала дозволяти аж надто багато. Дуже шкода, що в такій ситуації у нас не "зайшли" моменти Степаненко, Циганкова і видали від Зінченка. Можна було змусити суперника понервувати".

У наступному матчі команда Андрія Шевченка зіграє на виїзді з Туреччиною (20 листопада).

Зараз ви читаєте новину «Як українські ЗМІ відреагували на поразку від Словаччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути