Кролів щеплюють що чотири місяці

Автор: ФОТО НАДАВ ОЛЕГ СИСАК
  Олег Сисак із села Слобідка Тернопільського району Тернопільської області вирощує племінних кролів. Має породи Бельгійського велетня і Віденського блакитного кроля
Олег Сисак із села Слобідка Тернопільського району Тернопільської області вирощує племінних кролів. Має породи Бельгійського велетня і Віденського блакитного кроля

Хвороби переносять комарі

— Накупила породистих кролів, а вони дохли. Ввечері давала їсти здоровим, а вранці пів клітки покотом лежали, — каже Жанна Павли­шина, 44 роки, із села Наварія Львівського району Львівської області. — Чула, що може помогти кров вакцинованого кроля. Її беруть з вушної вени і вводять недужій тварині три дні підряд.

Влітку хвороби кролів активізуються через появу комарів. Ті переносять вірусні й бактеріальні інфекції. Одна з поширених недуг — міксоматоз. Від нього припухають і червоніють повіки, набрякає шкіра. За кілька днів утворюються щільні вузлики завбільшки з квасолину. Шкіра збирається в складки і нагадує "левову голову". Також поширена геморагічна хвороба. Перші два дні зараженого кроля важко відрізнити від здорового. Проявляється, коли починає текти з носа кров або сукровиця — жовті виділення.

— Без вакцинації кролі хворітимуть. Усіх півторамісячних колю від міксоматозу та геморагічки. Повторюю щеплення кожні три чи шість місяців, — говорить Олег Сисак, 24 роки, із села Слобідка Тернопільського району Тернопільської області. Має ферму племінних кролів.

Перед щепленням знезаражує клітки препаратами, що вбивають бактерії та віруси, але не шкодять тваринам.

— В Україні не звикли кролів вакцинувати. Без цього влітку можуть бути великі втрати, — розповідає Анна Александрова, 37 років, ветеринар. — Щеплення варто робити що чотири-шість місяців. Особливо від міксоматозу й геморагічної хвороби, які не піддаються лікуванню. Вони проявляються миттєво, але тоді вже не врятувати тварин.

Профілактичну вакцину брати краще українську, наприклад, лапімун гем або лапімун гем-2. Вони не викликають ускладнень. Імунітет виробляється з четвертого дня після потрапляння в організм. Щепити тварин треба всіх поголовно, а не вибірково. Інакше недуги поширюватимуться.

— Одночасно з вакцинацією треба знезаражувати клітки. Спершу обпалити вогнем з газового балона — щоб знищити пух, де збираються лишаї та хвороби. Тоді промити й обробити розведеним віросаном, приділяючи увагу поїлкам і годівницям.

Препарат для знезараження треба змінювати що два роки. Брати з іншими діючими речовинами. Інакше мікрофлора пристосується, засіб на неї вже не діятиме.

— Недостатньо посипати клітки сухим хлорним вапном. Воно вбиває не всіх збудників хвороб, наприклад, збудників кокцидіозу. Також від випарів вапна у кролів буває опік слизових оболонок, — додає Александрова.

Не треба плутати ці вірусні хвороби із бактеріальною — пастерельозом. Його лікують антибіотиками, наприклад, окситетрацикліном. Якщо у тварини пастерельоз, а їй уколоти вакцину, то помре швидше. Через щеплення знизиться імунітет, інфекція прогресуватиме.

Відрізнити недуги може тільки ветеринар або господар після розтину. Гній у легенях і кривошия свідчать про пастерельоз. Кровоточиві точки на легенях і серці, глинисті плями на печінці — геморагічна хвороба. М'ясо зараженої тварини не можна їсти.

Зараз ви читаєте новину «Кролів щеплюють що чотири місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути