четвер, 27 серпня 2020 13:25

Знайомі помітили прогрес - Сенцов розповів про перехід на українську

Знайомі помітили прогрес - Сенцов розповів про перехід на українську
Сенцов розповів про ставлення до мови. Фото: cinema.in.ua

Режисер Олег Сенцов розповів про перехід на українську мову.

Його попросили прокоментувати вираз "Зараз мова - це маркер. Якщо ти говориш українською - значить, ти за Україну. А якщо російською - тим самим підтримуєш ворога", передають "Факти".

"Це журналісти трошки посилили моє висловлювання. Питання було: чому ви перейшли на українську мову? Я відповів, що в побуті продовжую спілкуватися російською, але пишу пости українською, намагаюся більше розмовляти з носіями мови. Всі, хто знає мене, відзначають прогрес. Пояснив, що українська мова - це один із наших сьогоднішніх маркерів і важливих символів та інструментів незалежності. Я сказав про себе: "Якщо ти російською говориш, то як би граєш на руку Путіну", - говорить він.

До війни Сенцов добре розумів українську мову, але не розмовляв нею.

"Вчив у школі, але в нас цей предмет викладали слабо. Зараз це усвідомлений вибір. Вважаю, що правильно знати українську мову та говорити нею. Якби не було війни, це не було б проблемою. А війна є. І "русский мир" нікуди не подівся", - вважає режисер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уже не "и так поймут" - як діти з україномовних сімей сприймають російську

"Журналісти трохи спростили мої доводи, їм потрібен гарний лозунг, щоб його можна було розганяти. Я до цього ставлюся спокійно і нічого не боюся. Мене засудили до 20 років в'язниці за тероризм. Думав, що мене вб'ють у тому сімферопольському підвалі чи на Майдані. Я пережив стільки всього, що боятися, що хтось напише щось в інтернеті - смішно", - додав Сенцов.

66,5% українців вважають, що держава повинна сприяти подальшій імплементації Закону про мову в усіх сферах. Про це йдеться в результатах опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Зараз ви читаєте новину «Знайомі помітили прогрес - Сенцов розповів про перехід на українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути