четвер, 15 листопада 2012 14:25

Заробітчани з України обурені, що Росія ввела мовний іспит

Заробітчани з України обурені, що Росія ввела мовний іспит
малюнок: joyreactor.cc

У Росії від українців вимагають знання російської мови та історії.

Мій знайомий збирається їхати в Підмосков'я на заробітки. Їздить у кінці кожного листопада на зимово-весняний період. Влаштовується на роботу у дачному селищі, що неподалік підмосковному поселенні Обухов. Більшість москвичів на зиму свої дачі покидають, тому наймають охоронців, які мають доглядати за дачею, годувати собак, прибирати територію від снігу.

Знайомий бідкається, що мусить здавати екзамени зі знання російської мови та історії. Боїться, що не набере прохідного бала і змушений буде повернутися додому.

Виявляється, в Росії із 1 грудня вступає в дію закон, згідно якого трудові мігранти, щоб отримати роботу, повинні знати російську мову, історію Росії та трудове законодавство цієї країни. Від екзаменів звільнять громадян лише тих країн, у яких російська мова була державною.

Сильно матюкався мій знайомий. У перекладі на виховану мову висловлював приблизно таке:

– Не було б так противно, коли б в нашій країні різні покидьки не ганьбили звання українця. Раз ми змушені вивчити мову народу, де будемо працювати, то чому росіяни в Україні поводяться як хазяї, котрі українців вважають бидлом. Просто аж бісить оцей ґвалт навколо статусу російської мови. Його підняли нікчеми, котрим ліньки вивчити українську мову.

Мені від того пригадалися слова публіциста й історика Михайла Драгоманова про те, що "кожна копійка, котра витрачається не на досягнення українських цілей, кожне слово, сказане не українською мовою, є марнуванням капіталу українського народу".

 

 

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани з України обурені, що Росія ввела мовний іспит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

222

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути