понеділок, 14 січня 2013 15:22

Ввічливість буває шкідливою

Ввічливість буває шкідливою
малюнок: blog.aufeminin.com

Маршруткою №726 недільного ранку рештки нашого вертепного загону повертаються до Києва з гастролей Калинівкою. Вирішуємо пересісти на метро на найближчій і найновішій станції - "Іподром". Якась дівчина зі сторони підказує, що це наступна зупинка. Виходимо, вона теж. І тут виявляється, що їхати треба було далі, тож усі разом топаємо ще цілу зупинку.

Вже в вагоні наш вертепний "Азаров" (таке ж уособлення зла, що й у давнину, тільки осучаснене) запитує ту дівчину, чи вміє вона співати, запрошує її ходити з нами. Попутниця відповідає, що теж по вечорах співає, щедрує - з хлопцями в переході під Майданом. А зараз їде вітати зі святами свого батька, який живе окремо. Забувши в розмові якесь слово, наполовину полька Кіра Скрицька пояснює, що вона російськомовна, що українською заговорила суто з поваги до нас. Каже, що цього мовного правила ввічливості постійно дотримується й під час роботи - коли варить і подає каву на Прорізній, 5.

Вважаю недопустимим переходити з української в середовищах, де її всі розуміють і люблять, але не розмовляють нею.

Сьогодні, прокинувшись і пригадавши ситуацію, я ще раз дійшов висновку, що належу до людей, які спілкуються з усіма українською - не зі зневаги чи нелюбові до них, а з поваги до мови.

Бо вважаю недопустимим переходити з української в середовищі, де її всі розуміють і люблять, але не використовують. Така ввічливість може призвести до того, що з часом на мою мову вже не буде кому переходити. Навіть серед ввічливих.

Зараз ви читаєте новину «Ввічливість буває шкідливою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути