Ексклюзиви
четвер, 08 жовтня 2020 18:16

Українській еліті літературна грамотна мова взагалі не потрібна - Курков

Українській еліті літературна грамотна мова взагалі не потрібна - Курков
Курков заявив про важливість літератури в Україні. Фото: УНН

Письменник Андрій Курков висловився про розділення ЗНО на іспит з української мови та літератури.

"Прикро за вчителів української літератури, яким зовсім нещодавно вказали на необов'язковість і неважливість їхнього предмету. Їм, звичайно, не звикати до дискусій щодо змін у шкільних програмах з літератури, щодо заміни творів одних письменників на твори інших, але щоб у чиновників від освіти раптом в руках заблищала червоноармійська шабля, такого ще не бувало. Не бувало, але вже є

Набридло чиновникам дивитись на цих сіамських близнюків – українську мову і українську літературу. Захотілось їм – вжик – і відокремити одне від іншого. І з коментарів зрозуміло, для чого: щоб життя випускників полегшити, стрес прибрати. Та й хіба не важко мові тягнути за собою літературу?! Видно ж, як вони вдвох завжди якось незграбно теліпаються! А так мова одна, без зайвого клопоту і важкої праці в кожне вухо зайде і в кожній голові залишиться. Бо ж дитина щодня у своєму житті тільки мовою користується, без літератури!" - написав він, передає "Радіо Свобода".

Курков заявив, що літературна мова створює образи, відсилає людину в думках до світового культурного досвіду, до першоджерел, вимагає впізнавати цитати.

"А все це вже давно є зайвим і непотрібним. Час змінився, змінилось і спростилося все, і нам теж треба змінитись і спроститись. Це раніше мова не могла існувати без літератури, бо вони одна одну збагачували. Спочатку за допомогою мови творилась література, потім література розвивала мову і таким чином піднімала культуру народу, що цією мовою говорив", - вважає він.

Письменник заявив, що тепер мову вулиці легітимізували через телевізор та Верховну Раду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раду вносять закон проти української мови

"Можна сміливо говорити, що нашій українській еліті літературна грамотна мова взагалі не потрібна. По-перше, вони нею все одно не користуватимуться, по-друге – якщо вони навіть нею користуватимуться, їх не зрозуміють виборці, які вже давно звикли до мови вулиці і до найнижчих інтелектуальних стандартів. Це ж тільки в фейсбуці тепер висміюються граматичні і лексичні помилки нардепів і урядовців в їхніх заявах, програмах і навіть на білбордах, бо тільки у фейсбуці знайшли собі прихисток останні філологи, які ще пошепки захищають залишки філологічних цінностей української нації, не помічаючи, що "їхній потяг уже пішов", - підсумував Курков.

Міністерство освіти і науки України оприлюднило наказ, згідно з яким випускники 2021-го зможуть обрати, яке ЗНО з мови складати. Майбутні абітурієнти зможуть складати окремий тест з української мови або ж тест з української мови та літератури.

Зараз ви читаєте новину «Українській еліті літературна грамотна мова взагалі не потрібна - Курков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути