Ексклюзиви
неділя, 05 листопада 2023 05:10

Українська мова: працівникам освіти нагадали про вимоги закону

Українська мова: працівникам освіти нагадали про вимоги закону
Мовою освітнього процесу є державна мова. Фото: pixabay.com

Працівники закладів освіти у робочий час повинні спілкуватися українською мовою.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки.

Мовою освітнього процесу є державна мова відповідно до законів "Про освіту", "Про повну загальну середню освіту" і "Про забезпечення функціонування української мови як державної", нагадує МОН.

"Окрім того, згідно зі статтею 9 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов'язків зобов'язані керівники закладів освіти всіх форм власності, педагогічні, науково-педагогічні й наукові працівники", - повідомляють.

Ця норма не стосується іноземців чи осіб без громадянства, які працюють у закладах освіти та/або наукових установах на тимчасовій основі як наукові, педагогічні, науково-педагогічні працівники або викладачі іноземної мови.

Також МОН нагадало про рішення Конституційного суду від 16 липня 2019 року.

У рішенні зазначено, що українська мова як державна є обов'язковою на всій території України в державній сфері, а також у публічних сферах суспільного життя, зокрема й у сфері освіти.

Рішення Конституційного суду є обов'язковим до виконання, остаточним і не може бути оскаржене.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови - не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

Отже, науково-педагогічні, педагогічні й інші працівники закладів освіти повинні використовувати українську мову в робочий час. Зокрема:

під час навчальних занять і в навчальних матеріалах (крім предметів і курсів, які згідно з освітньою програмою закладу освіти викладаються іноземними або мовами корінних народів і національних меншин);

у спілкуванні вчителів, викладачів, іншого персоналу закладів освіти як зі здобувачами освіти (вихованцями), так і між собою.

"Віримо в Україну і в те, що освітяни виховують громадян, які розуміють цінність української мови та її особливе значення зараз, коли Росія намагається знищити наші країну, історію і культуру", - сказало Міністерство освіти і науки.

У Державному податковому університеті в Ірпені викладачка відмовилась вести лекцію українською мовою. Відеозапис з пари студенти опублікували у соцмережі. Адміністрація навчального закладу відсторонила викладачку від роботи.

Державний торговельно-економічний університет звільнив викладачку, яка вела лекції російською і не погоджувалась перейти на українську.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" запрацював чотири роки тому. Мовний омбудсмен назвав важливі зміни із впровадженням норм закону.

Зараз ви читаєте новину «Українська мова: працівникам освіти нагадали про вимоги закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути