пʼятниця, 28 серпня 2020 11:25

У Києві російської мови стало менше - колишній полонений

У Києві російської мови стало менше - колишній полонений
Богдан Пантюшенко говорить винятково українською. Фото: "Українська правда"

Колишній полонений танкіст Богдан Пантюшенко розповів про своє ставлення до мовного питання.

"Україномовні все ще почуваються чужими в своїй країні. Під час акції біля парламенту виступав кримчанин, який виїхав із сім'єю після початку окупації півострова. Чутно було, як йому важко говорити українською, але він старався. І скаржився на те, що йому, російськомовній людині, яка намагається вивчити державну мову, не вистачає можливостей. Так, у Києві російської мови стало чутно менше. У столиці, можливо, 50 відсотків говорять українською. Моя рідна Біла Церква україномовніша", - сказав він у інтерв'ю "Українській правді".

Пантюшенко вказав, що і в Києві, і в Білій Церкві російськомовні не хотіли б, щоб російська була друга державна. Українці віддаляються від Росії. Останнім часом цей процес триває повільніше.

"Особливо в останній час, коли в парламенті до старих адептів русского мира додалися нові з числа "Слуги Народу". Наприклад, Макс Бужанський, який хоче хоче скасувати закон про мову. Не думаю, що він сам придумав таку ідею, напевно, його хтось підштовхує ставити палки в колеса нашому культурному становленню. Але штучну русифікацію повторити вже важко. Рано, чи пізно діти, онуки погано знатимуть російську мову і не використовуватимуть її в побуті", - вказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крим російськомовний - це штамп - Балух

Пантюшенко говорить винятково українською. Часом використовує суржик.

"І до полону російські слова проскакували, а після 5 років у Донецьку, де російську "ущемляють" не знаю як, але там так кажуть - треба знову відчути мову", - додав Пантюшенко.

Вважає, що розвитку мови допомагає законодавче врегулювання.

Удома 46,2% українців спілкуються українською мовою. Про це йдеться в дослідженні Центру "Соціальний моніторинг". Російською вдома спілкуються майже 26,4%. 27,3% говорять однаково часто і українською, і російською.

Зараз ви читаєте новину «У Києві російської мови стало менше - колишній полонений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути