Ексклюзиви
четвер, 09 листопада 2017 09:05

Сьогодні День української писемності та мови

Сьогодні День української писемності та мови
9 листопада - День української писемності та мови Фото: pon.org.ua

9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Започаткували його 1997-го.

Цього дня згадують автора "Повісті минулих літ" Нестора Літописця. Саме його вважають "батьком української словесності".

Нестор із 17 років був ченцем, а пізніше висвячений у сан диякона. Його вважали книжником із широким історичним світоглядом і великим літературним хистом. Автор двох відомих творів – "Житіє Бориса і Гліба" та "Житіє Феодосія Печерського", складених наприкінці ХІ ст. або на початку ХІІ ст., пише pedpresa.ua.

Всесвітню славу Нестору принесла справа всього його життя – участь у літописанні Київської Русі. Він переробив зведення Никона (1073) й Іоанна (1093), опрацював низку нових усних і письмових джерел, довів розповідь до 1113 року, надав їй літературної форми. Так на початку ХІІ ст. виникла перша редакція "Повісті минулих літ".

Колись цього дня віддавали до школи дітей. Батьки йшли до церкви та ставили свічку перед образом преподобного Нестора. Вірили, він допоможе дитині вивчитися. І, головне, вчитися багато, старанно і завжди. Адже "користь від цього є велика", бо "Хто вчиться змолоду – не зазнає на старість голоду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Етнічні росіяни вже переходять на українську мову" - мовознавець

Тому в День української писемності та мови покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю. Ще відзначають найкращих популяризаторів українського слова і заохочують видавництва, що випускають літературу українською мовою.

2000-го Українське радіо започаткувало акцію "Всеукраїнський радіодиктант національної єдності". Відтоді щороку слухачі можуть взяти участь у написанні та з'ясувати, наскільки добре знають мову. Написати слід авторський текст, створений спеціально на замовлення Українського радіо відповідно до всіх приписів і норм правопису – складається з майже 150 слів. Диктор читає його в прямому ефірі двічі.

Кожен охочий може долучитися до акції та написати диктант біля приймача. Далі, за бажанням, відправити роботу на Українське радіо для перевірки. Або ж дочекатися, доки текст з'явиться на сайті, чи підсумки підіб'ють у прямому ефірі та перевірити власноруч. До розгляду приймають лише рукописи. Надсилати можна традиційні, паперові листи, а з 2014 року – і в електронному вигляді. В другому випадку роботу слід відсканувати чи сфотографувати.

9 листопада 2017-го відбудеться Радіодиктант національної єдності. Звучатиме на "Першому каналі Українського радіо" о 12:00. Текст зачитає о 12:30 доцент Київського університету ім. Бориса Грінченка, автор підручників і посібників з української мови Олександр Авраменко. Девіз цьогорічного радіодиктанту – "Нас багато. Ми різні. Але нас об'єднує спільна мета".

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні День української писемності та мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути