вівторок, 07 листопада 2017 13:05

Назвали країни, які залюбки пишуть український диктант національної єдності

Автор: dailylviv.com
  Росіяни, білоруси та молдавани охоче пишуть український диктант національної єдності
Росіяни, білоруси та молдавани охоче пишуть український диктант національної єдності

У День української писемності та мови, 9 листопада, відбудеться Радіодиктант національної єдності.

Звучатиме на "Першому каналі Українського радіо" о 12:00. Текст зачитає о 12:30 доцент Київського університету ім. Бориса Грінченка, автор підручників і посібників із української мови Олександр Авраменко. Девіз цьогорічного радіодиктанту – "Нас багато. Ми різні. Але нас об'єднує спільна мета".

Кількість учасників радіодиктанту національної єдності постійно зростає. Географія – поширюється. Листи надсилають не лише слухачі з усіх областей України, а й з Росії, Білорусі, Молдови, Німеччини, Бельгії та інших країн. Це політики й активісти, школярі та студенти, військові і робітники, пенсіонери і домогосподарки. Вік деяких учасників сягає 90 років.

Аби стати учасником радіодиктанту, необхідно мати аркуш паперу, ручку, радіоприймач, комп'ютер, планшет або телефон з виходом в інтернет.

"Українське радіо" запрошує усіх охочих не лише долучитися і написати диктант, але й стати своєрідними співорганізаторами акції. Можна створити свій власний осередок диктанту – зібратися родиною, колективом чи організувати написання на роботі чи там, де навчаєтеся. Мета акції – не перевірка грамотності, а єднання", - зазначила координаторка акції, ведуча спецпроекту "XVII Радіодиктант національної єдності" Аліна Акуленко.

Традиційно диктант складатиметься зі 100-120 слів. Ті, хто напише його без помилок, будуть відзначені призами. Будуть перевіряти диктанти, які надішлють 9 і 10 листопада. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті. Адреса "Українського радіо": Київ-1, Хрещатик, 26. Індекс – 01001.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секретар міськради написав диктант із 13-ма помилками

У червоному корпусі КНУ імені Тараса Шевченка писатимуть радіодиктант митці, культурні діячі, студенти, учні київських шкіл.

Зберуться 150 учасників. Серед них – письменник Василь Шкляр, філософ та політолог Володимир Цибулько, директорка Українського центру культури Світлана Долеско, директорка Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова, а також старожили Українського радіо Анатолій Табаченко, Надія Подоляко та Емма Бабчук. Ведучим цієї локації буде письменник, ведучий Українського радіо Павло Вольвач.

"Координую написання диктанту в зоні АТО. У Сєвєродонецьку локація буде у Східноукраїнському університеті ім. Даля. Там збираються і студенти, і керівники області, і військові. Плюс артисти, письменники, науковці, які приїжджають на урочистості з нагоди ідеї писемності з Києва", - говорить Gazeta.ua Анжеліка Рудницька.

Радіодиктант національної єдності вперше організували 2001-го. Відтоді його читають в ефірі "Українського радіо" щороку в День української писемності та мови. Одного разу діти навіть прогуляли школу, щоб написати диктант.

Зараз ви читаєте новину «Назвали країни, які залюбки пишуть український диктант національної єдності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути