пʼятниця, 13 листопада 2015 05:15

Діти прогуляли школу, щоб написати диктант

— Пишемо радіодиктант цілою родиною, — каже Олена Андрущенко, 44 роки. Працює у столичному Ботанічному саду ім. Гришка. — Генератор такої ідеї — наша бабця, моя мама Антоніна Семенівна Скрипка. Вона на пенсії, часто вдома і при радіо. Перший раз писала з внуками ­2009-го. Наступного року долучилась я. Потім загітували тата й дідуся. Якось з колегами в навушниках на робочих місцях писали. Одного разу діти навіть прогуляли школу, щоб написати диктант.

Радіодиктант національної єдності вперше організували 2001-го. Відтоді його читають в ефірі Українського радіо щороку в День української писемності та мови.

Не пропустила жодного диктанту 69-річна Христина Гоянюк зі Львова. Торік була одним з 10 переможців. Ще п'ять чи шість разів робила помилку.

— Вимикаю всі телефони — і стаціонарний, і мобільні. Ніхто не повинен заважати, — каже. — Спочатку уважно слухаю і записую текст на диктофон. Потім вмикаю запис та переписую на папір. Цьогорічний диктант — складний. Багато розділових знаків. Треба було уважно слідкувати за пунктуацією Авраменка (Олександр Авраменко — мовознавець, автор текстів і начитувач радіодиктантів. — "ГПУ"), де він зупинявся, де робив наголоси.

За 15 років організатори отримали понад 160 тис. робіт. Цього разу вперше диктант централізовано писали і за кордоном — у Польщі, Китаї та Австралії.

— З кожним наступним диктантом ми отримували приблизно на тисячу листів більше, — розповідає 35-річна Аліна Акуленко, ведуча проекту. — Торік уперше поменшало учасників. Через ситуацію в державі навіть вагалися, чи проводити диктант. Вирішили замість подарунків передати переможцям кошти на потреби української армії.

Зараз ви читаєте новину «Діти прогуляли школу, щоб написати диктант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути