четвер, 25 серпня 2016 18:57

Соціальна мережа ВКонтакті додала до основних мов русинську і галицьку

Київська команда ВКонтакті розробила додаткові переклади VK на русинський та галицький діалекти української мови.

"VK доступний українською з 2008 року, проте в багатьох жителів України є власні діалекти та писемність. Ми підтримуємо ініціативу зі збереження культурної спадщини й представляємо сьогодні переклади VK русинською мовою та галицьким говором", - написали на своїй сторінці розробники.

На русинську мову сайт переклали Рене Ґрандж та команда добровольців. Максим Равлюк та Ірина Сенишин готують галицьку мовну версію, яка наразі перебуває на етапі публічного тестування.

 

Український письменник, мандрівник Максим Кідрук засудив мовне нововведення російської соціальної мережі ВКонтакті.

"Безтолкова, навіть більше – шкідлива і згубна ідея. Українська мова – одна, правопис – один, загальноприйнятий. Я не прихильник теорії змов і не люблю робити поквапні висновки, але не можу не відмітити, що ця ситуація виглядає ще одним намаганням російської сторони штучно намалювати лінії розколу в українському суспільстві", - розказав Кідрук Leopolis.news.

Український літератор Юрій Винничук теж не сприйняв нововведення від розробників ВКонтакті. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook: "Псевдогалицька мова ВКАНТАКТЄ. Намішано все на купу: Ваше имнє, женьский, ми ся любит... Автори цього лайна Максим Равлюк та Ірина Сенишин".

 

Нагадаймо, що соціальна мережа ВКонтакті вже давно експерементує з мовами, наприклад, серед основних, можна вибрати як дореволюційну, так і радянську.

Наразі команда ентузіастів-розробників починає підготовку додаткового перекладу VK за харківським правописом (так званою "скрипниківкою").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бікіні, хот-дог, папараці" - як історія змінила значення слів

Зараз ви читаєте новину «Соціальна мережа ВКонтакті додала до основних мов русинську і галицьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути