Ексклюзиви
четвер, 01 квітня 2021 15:43

Скажуть про мовний терор - байдуже. Маємо бути жорсткими у цьому питанні

Скажуть про мовний терор - байдуже. Маємо бути жорсткими у цьому питанні
З-поміж усіх видів мистецтв, для театру і кіно мова найбільш важлива. Фото: bit.ua

Актриса Ірма Вітовська пропонує створити акторську спілку для збільшення кількості україномовного контенту. Організація має відстоювати перед кіновиробниками продукцію державною мовою. Протистояти виробництву російською.

"Спілка буде ефективною лише за умови загальної і твердої державної політики щодо мови, по-іншому - ні. Ми ж маємо війну, повно людей, які ненавидять мову і країну. З цим слід розібратися жорстко, не бавитися. Усі країни захищають свої мови. Той же Путін заявляв, що там, де закінчується російська мова, там закінчується і територія, ось і все. Чим далі ми від них відскочимо і чим швидше українізуємося, тим нам буде легше. Тим паче що українська мова і розвиток її затверджені не лише Конституцією, а ще й усіма міжнародними нормами", - вважає актор Богдан Бенюк.

Звертає увагу, що середовище театрів та кіно - не виняток. Тут теж трапляються люди, які не шанують країну. Працюють, бо треба, половинчасто.

"Підштовхувати товариства акторів, кінооператорів та інших, аби вони виясняли, яка мова має існувати, - гра в пісочниці. Це займе величезну кількість часу. Процес утвердження мови не можемо розтягувати на довго, бо сусід не спить. Маємо бути жорсткими в цьому питання. Чим далі відійдемо від Москви - тим буде краще.

Існує спілка театральних діячів та інші. Але вони не визначилися, що мають робити, та не мають власних програм. Не стоять на сторожі мовного питання, але ніби-то стоять на сторожі культури. Та культура у нас поняття розмите, бо "какая разніца, на якій мові малюють картину чи танцюють балет". Лише у питанні театру так не виходить, адже якщо буде "какая разніца", то театру Франка, наприклад, через деякий час не буде - діятиме інший, з іншою мовою. Не вистачає рішучих дій згори", - пояснює артист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб додивлялись до кінця – як тіктокер зробив популярними ролики про мову

Проблема українізації в тому, що їй сприяє лише активна меншість.

"Якось почув хороший приклад з приводу того, як люди домовляються йти на Еверест і підкорити вершину. Для того треба докласти чимало людських зусиль. І коли ми домовляємося, а є люди, які не хочуть іти і не йдуть. Є ще які йдуть, але не хочуть цього. Так вершину ніколи не підкориш. Те саме з нашим рухом до Європи. Тих, хто не хоче, треба швидше позбуватися, - вони можуть вибрати іншу територію, іншу державу і жити з тими міркуваннями. Хто вагається в чомусь, має переступити через сумніви. Як тільки українці починають говорити про таке очищення, їх звинувачують. Тому наш народ весь час гальмує, боїться образити когось. Це грає на руку ворогу. Будь-яку дезінформацію він використовує дуже потужно", - говорить Богдан Бенюк.

Повне утвердження української мови в країні можливе лише завдяки рішучим діям влади.

"Ситуація з україномовним контентом катастрофічна. Почне збільшуватися, лише коли цим буде перейматися керівництво держави. Коли цього немає, то все залежить лише від громадян. Мають користуватися мовою в побуті й працюючи в державних установах", - переконаний він.

Успішним прикладом розвитку мовного середовища вважає країни Балтії.

"Не слід боятися того, що говоритимуть інші країни - про мовний терор чи ще якісь нісенітниці. В Латвії штрафували тих, хто розмовляв на державних посадах російською. І не на 60 гривень, а брали у євро. І швидко перемогли русифікацію та відсутність контенту латвійською мовою. Хоча електорату російського на початку 1990-х було досить багато. Коли хочуть - роблять, коли ні - колотять дріжджі, і тоді вони бродять дуже довго. В нас немає рушійної сили зверху. 30 років незалежності держави, а ми ще говоримо про потребу надати українській пріоритет. Парадоксальні речі", - додає актор.

48,4% жителів України віддають перевагу спілкуванню вдома українською мовою.

Одночасно українською і російською мовами вдома спілкуються 23,9% респондентів. Лише російською - 27,3%. Іншими мовами в побуті розмовляють 0,4%.

Соціологічне опитування проводив 19-28 лютого 2021 року центр "Соціальний моніторинг".

Фахівці опитали 3017 респондентів з усієї України, окрім тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму.

Зараз ви читаєте новину «Скажуть про мовний терор - байдуже. Маємо бути жорсткими у цьому питанні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути