понеділок, 01 жовтня 2018 12:11

Пояснили, навіщо забороняти російські пісні

Пояснили, навіщо забороняти російські пісні
Руслан Кошулинський - екс-віце-спікер Верховної Ради . Фото: Главком

Депутат Львівської обласної ради Руслан Кошулинський пояснив, навіщо потрібен мовний мораторій на Львівщині.

"У квітні до мене звернулися вояки московсько-української війни з проблемою. Коли вони роблять зауваження у закладах громадського харчування, де звучить російська музика, грають російську попсу і шансон, доходить до сварок, бійок, кримінальних проваджень. На місце суперечки приїжджають працівники правоохоронних органів, які не мають жодної підстави щось забороняти. Тобто немає жодного документу в юридичному полі України, який би регламентував вживання російської музики як одного з інструментів війни проти України", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовний мораторій порівняли зі службою евакуаторів

Львівська обласна рада одностайно підтримала мораторій, оскільки розуміє серйозність ситуації, що склалася. За словами Кошулинського, всі розуміють, що це проблема. Жодна з фракцій не голосувала проти проекту.

"У львівській області у селищі Олесько молодий боєць звернувся з проханням до музикантів співати українською. А якщо вони не вміють, то він зголосився сам заспівати. Своє прохання він аргументував тим, що брав участь у бою, в якому загинув Василь Сліпак. Музиканти відмовили. Виник конфлікт, який дійшов навіть до застосування травматичної зброї. Відповідно, відкрили кримінальне провадження. Враховуючи всі ці нюанси на побутовому рівні, ми порушили цю тему ще у квітні цього року", - нагадав Руслан Кошулинський, пише сайт glavcom .

Кошулинський нагадав, що 2000-го саме за зауваження щодо російськомовної музики у центрі міста вбили легендарного композитора Ігоря Білозіра.

"У Львові, області є давня "традиція"... На превеликий жаль, Львівська обласна рада в межах своєї компетенції тільки у такий кострубатий спосіб може пропонувати виконавчій гілці влади зробити кроки, які би унеможливлювали під час війни розповсюдження російськомовного продукту", - відзначив депутат.

Президент Латвії Раймонд Вейоніс затвердив поправки до закону про вищі навчальні заклади, згідно з якими забороняється викладання російською мовою у приватних вузах.

Парламент країни ухвалив законопроект 21 червня.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, навіщо забороняти російські пісні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути