Ексклюзиви
вівторок, 06 березня 2018 11:37

"Новий закон про мову створює незручності лише тим, хто хоче далі чхати на права українців" - політолог

"Новий закон про мову створює незручності лише тим, хто хоче далі чхати на права українців" - політолог
Політолог Володимир Кулик переконаний, що в сучасній Україні люди все більше ідентифікують себе з українською мовою. Фото: "Громадське радіо"

Після Майдану громадяни дедалі активніше ідентифікують себе з українською мовою. Вони кажуть, що українська - це їх рідна мова, навіть якщо не розмовляють нею від народження. Потрібно створити для них умови.

"Один із найбільших міфів - це те, що мовний закон розколює суспільство. Є припущення, що всі, хто розмовляє російською мовою - а їх за різними підрахунками 40 відсотків, виступають проти української мови. Але насправді розподіл не через мову, а через ідентифікацією з росіянами чи українцями", - каже доктор політичних наук Володимир Кулик на прес-конференції "Скасування закону Ківалова-Колісніченка: що далі".

"Ці умови, які сприяють розвитку російської більше, ніж української, держава має змінити. Це не буде категорично обмежувати права тих, хто хоче говорити російською. Але вони не мають права в своїй ролі, як надавці послуг, як державні службовці обмежувати право інших одержувати послуги українською", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КС визнав неконституційним скандальний закон Ківалова-Колесніченка

Новий закон не задля порушення прав російськомовних, а задля підвищення ролі реалізації української мови. 80% громадян згодні з тим, що українська мова єднає націю.

"Закон створює незручності лише тим, хто досі вважає, що можна далі чхати на бажання тих, хто отримує державні або недержавні послуги", - додав він.

28 лютого Конституційний суд України визнав неправомірним закон "Про основи державної мовної політики", який діяв з 10 серпня 2012 року. Був прийнятий із порушеннями процедури розгляду та ухвалення. Авторами закону були нардепи від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко.

Зараз ви читаєте новину «"Новий закон про мову створює незручності лише тим, хто хоче далі чхати на права українців" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути