понеділок, 16 листопада 2020 16:28

Мовознавиця відповіла на критику радіодиктанту

Мовознавиця відповіла на критику радіодиктанту
Лариса Масенко пояснила моменти, до яких були питання. Фото: vseosvita.ua

Наукова консультантка цьогорічного Радіодиктанту національної єдності Лариса Масенко розібрала дискусійні питання тексту.

Вона відкинула закиди у тому, що текст "недостатньо український". Вважає, що згадки про британську письменницю Джоан Ролінг та американського інженера Ілона Маска показують, що Україна не відстає від світового прогресу, передає "Пряма мова".

"Річ у тім, що весь радянський період був спрямований на те, щоб випхати українську мову та культуру. Міста активно зросійщувалися, а українська культура спеціально зводилася до сільської. І цей стереотип часом і досі впливовий.

То чому такі тексти, як цей, важливі? Вони показують, що українська культура сучасна, що українська мова може висловити всі проблеми проблеми й інновації. Я вважаю, що це набагато краще, ніж просто патетика про "рідну неньку Україну", - сказала вона.

Проблеми виникли зі словом "енелятко". Автор диктанту Іван Малкович придумав його для своєї "Абетки". Це слово може бути в тексті і в лапках, і без лапок.

Масенко пояснила роль тире у реченні: "Це він підсунув нам гаджети, щоб ми змогли колись забрати з собою на інші планети свої улюблені книжки, музику, фотографії, картини, – бо як інакше вдалося б це зробити?" Це тире є інтонаційним. Воно увиразнює протиставлення питальної частини речення. Його відсутність теж не будуть вважати помилкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радіодиктант очолив список запитів у Google

Слово "ґаджет" за новим правописом потрібно писати та вимовляти з "г". Лариса Масенко радить спрямовувати питання до тих мовознавців, які займаються мовною нормою та причетні до укладення нового правопису. Лінгвістка вважає це недопрацюванням. У мовленні такі слова вкорінилися з "ґ".

"Виходить, що вживання слова розбігається з чинним правописом. Може, цей диктант змусить мовознавців унормувати це, - вважає Масенко.

Мовознавець Олександр Авраменко вважає, що в реченні "І ось, напевно, вже аж тоді й запанує ера електронної книжки" варто було б написати "уже". Лариса Масенко називає це надмірним нормалізаторством.

Українське радіо опублікувало текст XX Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Він називається "Виклики книжкової ери", створив письменник і видавець Іван Малкович.

Зараз ви читаєте новину «Мовознавиця відповіла на критику радіодиктанту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути