пʼятниця, 23 липня 2021 15:07

Кремінь закликав олімпійців спілкуватися державною мовою

Кремінь закликав олімпійців спілкуватися державною мовою
Тарас Кремінь вказав, що олімпійці сприяють зміцненню української державності. Фото: noc-ukr.org

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав українських олімпійців говорити українською мовою на офіційних заходах.

"Спорт – це знак вправності у володінні стрілою часу. Але, крім спортивних досягнень, сьогодення вимагає від наших рекордсменів влучно вцілити в іще одну державотворчу ціль – гідно нести міжнародний авторитет держави. Спортсмени вже давно стали прикладом для багатьох земляків, а їхні досягнення викликають гордість за країну. Цьогорічна Олімпіада в Токіо сприяє тому, щоб на головних аренах планети української стало більше. На щастя, минають ті часи, коли спортивну галузь вважали зросійщеною. Натомість зростає кількість тих, хто не лише ставлять нові рекорди, а й зміцнюють статус державної мови на міжнародній арені", - написав він у Facebook.

Утвердження української мови у спортивній дипломатії зміцнює державність, зазначив Кремінь. Він зустрічався з міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом і обговорив із ним мовні питання.

"Бажаємо, щоб наші олімпійці досягали найвищих сходинок, а вся планета бачила, як виконується наш славень і здіймається державний прапор. Але водночас було б справедливо, щоб під час брифінгів, виступів, пресконференцій українські чемпіони, їхні тренери, представники Національного олімпійського комітету та офіційних делегацій спілкувалися українською", – заявив Кремінь.

Він сказав, що у спортсменів уже з'явилося розуміння важливості мовної ідентичності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обрали спортсменів, які понесуть прапор України на відкритті Олімпіади

"Олімпіади у світі, попри здебільшого класичний формат, є ще й політичним інструментом. Це вкотре доводить, що спорт має національну ідентичність, тому він ніколи не був і не буде поза політикою, сучасним життям держави та її майбуттям", – заявив Кремінь.

23 липня офіційно розпочинаються Олімпійські ігри в Токіо. Церемонія відкриття запланована на 20:00 за місцевим часом (14:00 за Києвом). На Олімпійському стадіоні на 68 тис. місць будуть присутні тільки приблизно 950 осіб, зокрема лише 15 світових лідерів. Глядачам відвідувати заходи заборонили. Про це повідомили два тижні тому після того, як у Токіо оголосили новий надзвичайний стан через пандемію Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Кремінь закликав олімпійців спілкуватися державною мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути