Ексклюзиви
вівторок, 23 лютого 2021 15:52

Як чиновники вчать українську мову

Як чиновники вчать українську мову
Завдяки курсам чиновники вдосконалять знання з української мови, покращать комунікацію та отримають сертифікат Фото: depo.ua

Департамент освіти і науки Одеської міської ради організував курси української мови для чиновників. Заявки на навчання подали більш як 1 тис. бажаючих.

"Задіяли викладачів української мови з одеських шкіл. Ця ініціатива та попит на неї показують, що законодавство в сфері мовної політики діє і люди збираються його дотримуватися. Щоправда дивно, незалежній Україні майже 30 років, а стільки державних службовців не знають мови. Відповідно до Закону України "Про державну службу" зобов'язані володіти нею і мати сертифікат, що підтверджує знання. Як вони отримали свої посади, якщо лише збираються вивчати чи вдосконалювати українську мову. Та це вже другорядне. Бажання людей є цілком показовими і позитивними", - говорить кореспонденту Gazeta.ua керівниця громадської організації "Одеса україномовна" Ярослава Вітко.

Ініціатива запрацювала у зв'язку із вступом в дію 16 січня норми законодавства щодо обслуговування українською мовою. Сформували 1-шу групу із 30 людей. Навчальна програма передбачає 8 занять-семінарів, які проходитимуть по вівторках і четвергах з 14:00. Після складання іспиту учасники отримають сертифікати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без підручників та "зубріння" - як легко перейти на українську

"Люди, які працюють з населенням, роблять перші кроки, щоб відповідно до законодавства проводити свою роботу. Нещодавно мене запитували, що найважливіше у вивченні української. Головне - бажання. Якщо воно є, то мова дасться легко в будь-якому віці. До того ж вчитимуть одеситів, а не французів чи британців. Вони чують українську щодня з екранів телевізора, ходять в кінотеатри, де все продубльовано, читають новини, слухають радіо та працюють з документами", - міркує активістка.

Для людей найважливіше перетнути психологічний бар'єр і заговорити українською.

"Для багатьох проблема почати говорити. Бояться помилитись, виглядати кумедно. Подібні ініціативи повинні давати людині комфортне оточення і можливість розговоритись. Тільки після того слід вносити корективи щодо правильності мовлення і знешкоджувати суржик", - переконана Ярослава Вітко.

Працівники сфери послуг Одеси користуються російською у виняткових випадках. Після 16 січня 2021-го більшість магазинів почали виконувати мовний закон. Працівники говорять, що українську знають і розуміють. Не користуються, бо клієнти говорять російською. Є продавчині, які погано знають мову, але мають бажання вчити.

Гірше з вивісками та інформаційними стендами, багато залишається російськомовними. Пояснюють це додатковими витратами, але поступово змінюють.

Зараз ви читаєте новину «Як чиновники вчать українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути