понеділок, 28 жовтня 2013 11:46

"Хочу, щоб луганці були патріотами не тільки 24 серпня" - засновник першої спільноти про Луганськ

Автор: Фото: vk.com
 
У найбільшій мережевій спільноті, присвяченій Луганську, тепер спілкуються українською мовою. У групі "ВКонтакте" Луганськ - понад 20,5 тисяч учасників. Це - найперша група про місто, створена 2008 року. Про мовну політику спільноти та ситуацію з українською в місті засновник та адміністратор групи 18-річний Дмитро Бондаренко розповів кореспонденту Gazeta.ua

Коли і чому з'явилася думка змінити мову групи на українську?

У День незалежності України луганці писали "Слава Україні!"


Ідея виникла після Дня незалежності України. Мене дуже здивувало, коли учасники групи, мешканці Луганська цього дня писали "Слава Україні!" українською мовою. До того вони писали тільки російською. Виходило, ніби луганці є патріотами тільки на один день. А я хочу, щоб вони були патріотами незалежно від свят. Отож, з 26 серпня 2013 року група "Луганськ" ведеться українською.

Якою була реакція учасників на зміну мови групи?

Думки розділилися. Зробив опитування. Більшість учасників підтримали ідею про зміну мови групи. Я дослухаюсь до учасників своєї спільноти. Новина про те, що в Луганську група переходить на українську, швидко поширилась мережею. А кількість учасників зростала і надалі.

Чим твоя спільнота відрізняється від інших груп, пов'язаних із Луганськом?

Створена мною группа є першою групою про Луганськ у мрежі "Вконтакті". Запустили унікальну ідею з "LiveLugansk" – збираємо найсвіжіші фото звичайних днів нашого міста. Фото паралельно викладаємо в соцмережу Інстаґрам. Альбоми групи добре впорядковані. В них можна знайти будь-який куток Луганська. Наші новини найсвіжіші й у нас нема інформаційного мотлоху. Ми проводимо конкурси, де розігруємо оригінальні призи.

Ми єдина группа з усіх тематично прив'язаних до Донбасу, яка ведеться українською. Навіть маємо рубрику "Вчимо рідну мову разом".

Автор: Фото: vk.com
 
Які актуальні теми Луганська та регіону висвітлюються у твоїй групі?

Я не журналіст, новини беру з різних сайтів про Луганськ. Хоча буває, як стану свідком чогось цікавого, можу написати про це у групі. Пишемо і про футбол, і про дорожньо-транспортні пригоди, і про культурні події, і про багато іншого.

У чому ти вбачаєш головні проблеми Луганська й України?

Українська мова - ось головна проблема не тільки Луганська, а й усієї України.

У нашому місті люди бояться говорити рідною мовою. Якщо ти заговорив українською, на тебе відразу ж дивляться як на "калхозніка". Або: "Говориш українською? Фу, то ти фашист!"

На українських каналах журналісти й диктори говорять російською, забуваючи, де і для кого вони працюють. Більшість журналів та газет - російськомовні. У навчальних закладах теж панує російська мова. Якщо з малих років у школі навчають російською, про що ще можна говорити?

Я був за кордоном. Не чув, щоб араби чи турки у своєму повсякденному житті говорили між собою італійською чи японською. Вони спілкуються своїми рідними мовами. Чому у нас люди не користуються рідною мовою? Це питання до влади.

Чи є в тебе якась стратегія досягнення успіху для української громади в Луганську?

Щоб українці у Луганську відчули себе господарями, мають спілкуватись між собою, знати одне одного. Моя група і є тим комунікативним простором, де всі небайдужі до України можуть знайти однодумців. У подальшому луганські українці зможуть не тільки спілкуватись та відпочивати разом, але й разом працювати на користь міста та країни.

Зараз ви читаєте новину «"Хочу, щоб луганці були патріотами не тільки 24 серпня" - засновник першої спільноти про Луганськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути