неділя, 07 січня 2018 13:39

"Безвіз" та "Міхомайдан" - топ-6 слів 2017 року

"Безвіз" та "Міхомайдан" - топ-6 слів 2017 року
Минулого року в українській мові з'явились нові слова. Фото: 112

Gazeta.ua зібрала слова, що з'явились та стали популярні 2017 року.

Безвіз

11 червня президент України Петро Порошенко оголосив про встановлення безвізового режиму для туристичних поїздок у країни Євросоюзу. З часу його запровадження безвізом скористалися 355 тис. українців. Найчастіше перетинають кордон із Польщею та Румунією. Для цього громадянин України повинен мати біометричний паспорт, гроші й обґрунтування мети свого перебування у Євросоюзі.

Криптовалюта

Так називають цифрову валюту, що існує у вигляді програмних кодів. Вона може бути засобом обміну та об'єктом власності. 4 вересня 2017 року шість криптоматів установили в Україні. Вони дозволяють придбати криптовалюту за готівку, а потім продати за курсом, що швидко зростає. Найдорожчою криптовалютою є біткоїн. На 7 грудня 2017 року 1 біткоїн коштував $17,7 тис. Це історичний максимум. В Україні біткоїн та інша криптовалюта офіційно не вважаються законним засобом оплати.

Міхомайдан

Із вересня 2017-го так почали називати мітинги, організовані політиком Міхеілом Саакашвілі. На них вимагали створення антикорупційного суду, скасування депутатської недоторканності та ухвалення нового виборчого закону без мажоритарних округів. З грудня вимагають ухвалити Закон про імпічмент. Учасники мітингу спробували захопити Міжнародний центр культури і мистецтв у центрі Києва. Саакашвілі планував організувати там свій штаб. У сутичках постраждали 17 поліцейських і 15 бійців Нацгвардії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що чекає на українську мову 2018 року

Cпінер

Антистресова іграшка з підшипником посередині й кількома лопатями по боках. Назва з англійської перекладається як "вертун", "крутилка". Розроблена 1993-го, але стала популярною лише торік. Тоді продажі різко зросли. Пік запиту "спінер" у пошуковому сервісі Google припав на червень 2017-го. В Україні їх продають за ціною від 20 до 500 грн.

Стартап

Слово походить від виразу startup company — "компанія, що стартує". Так називають підприємства, що перебувають у стані пошуку можливості продавати отримане рішення та розширювати свій проект. Для подальшого розвитку шукають спонсорів і партнерів на спеціальних інтернет-платформах. Серед успішних українських стартапів — платформа для автоматичної перевірки граматики Grammarly.

Хайп

З англійської ­перекладають як "ажіотаж, нав'язлива реклама". У 1920-х у США хайпом називали дозу наркотиків. Згодом слово почали використувати рекламодавці. Так називають надмірний попит на якийсь товар, явище чи особу. Зазвичай його роздувають штучно. 2017-го термін стали вживати в Україні. Виникли слова "хайпити" — використати ажіотаж навколо якоїсь теми, "хайпанутий" — той, що став популярний лише завдяки хайпу.

У 2018 році Міністертво освіти планує підвищити вагу української як державної мови, заявила міністр Лілія Гриневич.

Зараз ви читаєте новину «"Безвіз" та "Міхомайдан" - топ-6 слів 2017 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути